toni sors
toni sors

35 anys de l’històric ascens de Toni Sors a l’Everest

El maresmenc de l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró va ser 1 dels 3 catalans que van arribar per primer cop al sostre del món, ara fa 35 anys

Avui es compleixen 35 anys exactes d’una de les fites esportives i alpinistes més recordades de la dècada dels vuitanta. El 28 d’agost de 1985 tres catalans arribaven per primer cop al cim de l’Everest, a 8.848 metres d’alçada, al sostre del món. Entre els tres alpinistes hi havia Toni Sors, maresmenc de l’Agruació Científico-Excursionista de Mataró.

Nascut a Sant Vicenç de Montalt el 1950, Antoni Sors i Ferrer era membre de l'Agrupe. L'any 1981 fou el cap de la primera expedició catalana que assolí el Broad Peak (8.047 m), al massís del Karakoram.Al 1985 va formar part, junt amb els també alpinistes Òscar Cadiach i Carles Vallès, de la citada primera expedició catalana que assolí el cim de l'Everest.

Un ascens històric

El 28 d’agost de 1985, cap a les 18.30 hores, elstres catalans assolien el cim de l’Everest proclamant-se així la primera expedició catalana que assolia el sostre del món, i també la primera expedició occidental que ho aconseguia per la vessant tibetana, escalant per l’aresta nord-est, a la banda xinesa, que fins el 1980 havia estat reservada a les expedicions xineses i japoneses. Es tres catalans van aconseguir fer cim després de sis hores d’ascens final, amb molta neu o moviments molt lents, i exclamant la frase per la que sempre més se’ls ha recordat: “Hem fet cim!” comunicant per ràdio al cap de l’expedició que ja havien arribat a dalt.

hemfetelcim

Cartell de l'expedició

L’expedició estava formada pel cap, Conrad Blanc, i Joan Massons, Jordi Canals, Lluís Gómez, Xavier Pérez, Jordi Magriñà, Antoni Ricart, Nil Bohigas, Miquel Sànchez, Enric Lucas, Jordi Camprubí, Òscar Cadiach, Carles Vallès i Toni Sors. Cadiach, Vallès i Sors van fer cim juntament amb els xerpes Shambu Tamang, Narayan Shresta i Ang Karma.

Capgròs va ser una de les empreses que va patrocinar l'expedició.

Una escultura que reprodueix la silueta de l’Everest recorda Antoni Sors a la plaça que porta el nom del propi Alpinista, situada al costat del Parc Nou de Mataró.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive