La Fundació Palau de Caldes'd Estrac ha estat la seu aquest migdia de la presentació de l'edició en dos volums de l'Obra Literària Completa de Josep Palau i Fabre, que reuneix per primera vegada tots els escrits d'aquest poeta, narrador, assagista, dramaturg i estudiós del pintor Pablo Picasso. L'obra, editada pel propi Palau i Fabre i publicada per Galàxia Gutenberg/Cercle de Lectors, recopila pràcticament tot el material publicat per l'autor en forma de llibres, diaris i revistes, a més de diversos textos inèdits, entre ells vuit contes i les memòries de l'escriptor.
Palau i Fabre, nascut a Barcelona en 1917 i establert actualment en el municipi de Caldes'd Estrac (on es troba la Fundació Palau, dedicada a conservar i exhibir el fons documental i artístic de l'autor) és un dels noms més importants i alhora desconeguts de la literatura catalana de postguerra. L'autor de Poemes de l'Alquimista', guardonat amb la Creu de Sant Jordi (1989) i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1999), és també un reconegut expert internacional en l'obra i la personalitat de Pablo Picasso, artista al qual ha dedicat diversos estudis que han estat traduïts a una desena de llengües.
Palau i Fabre, visiblement emocionat davant l'expectació que s'ha generat amb l'aparició d'aquest recull de la seva obra (la sala de la Fundació Palau era plena d'amics i periodistes) ha explicat que la jornada d'avui és excepcional per a ell, ja que la publicació la culminació de la meva vocació i de múltiples aspiracions. L'escriptor ha destacat les dificultats que ha trobat a l'hora de confeccionar aquests dos volums, ja que considera el conjunt de la seva obra molt desigual i dispersa. El primer volum, que es publica el pròxim 21 de novembre, recull tots els poemes de l'autor, a més de la seva obra teatral i els contes, mentre que el segon, que sortirà a la venda en la primera setmana de desembre, reuneix els articles que Palau i Fabre va publicar en català, castellà i francès en diferents diaris i revistes, a més del les memòries inèdites.
Una contrapartida al menyspreu
Palau i Fabre ha assegurat que la publicació de les seves obres completes és una contrapartida al menyspreu al que ha estat sotmès durant part de la seva trajectòria: És evident que la generació dels meus contemporanis em va obviar, imagino que pel meu inconformisme i per la meva condició heterodoxa en l'aspecte polític i religiós. Un fet que ha contrastat el crític literari Julià Guillamon, gran coneixedor de l'obra de Palau i Fabre, que ha estat convidat a participar a l'acte d'avui. Guillamon ha assegurat que l'aparició d'aquests dos volums fan justícia i reparen el greuge que ha sofert Palau i Fabre, un autor de qui, segons el crític, es va arribar a dir en el seu moment que les seves obres completes cabrien en un paper de fumar.
Les memòries inèdites que apareixen en el segon volum, titulades El monstre', treuen a la llum la trajectòria d'un personatge desarrelat, sol i dolgut per ser refusat, en conflicte amb el seu entorn familiar, polític i artístic. Van ser escrites entre 1984 i 1985, un dels moments més durs de la trajectòria de l'escriptor a causa de la manca de reconeixement després de tant de temps en actiu. Aquesta situació ha donat un gir de 180 graus, i ara Palau i Fabre és considerat és considerat un dels grans escriptors catalans per múltiples motius. Guillamon ha destacat, entre altres aspectes, la seva capacitat per a reinterpretar els autors clàssics, la riquesa de la seva literatura i el seu parentesc amb les corrents europees més modernes, l'arrel filosòfica dels seus contes i el valor dels seus primers articles de joventut per a periòdics com La Publicitat i La Humanitat.
-
Mostra sobre el propi autor a la Fundació
Al finalitzar l'acte, s'ha inaugurat a la seu de la Fundació Palau l'exposició Josep Palau i Fabre, passió i llibertat, el comissari de la qual és el propi Julià Guillamon. La mostra proposa un recorregut, a través de llibres, fotografies, objectes i audiovisuals, per la vida i l'obra d'un dels escriptors més singulars de la literatura catalana contemporània, des del clima literari que va respirar a la década dels 30, fins la seva obra de maduresa a cavall de Barcelona i Grifeu (Llançà), passant per la seva productiva estança parisina.
Comentaris