Durant els darrers dies s'ha parlat molt sobre la Llei Electoral, la Llei d'Hondt, el sistema electoral espanyol, etc. Doncs bé, sobta que molt sovint s'intentin analitzar aquests conceptes sense rigor ni coneixement, i sobta molt més quan aquests anàlisis sense fonament apareixen a diaris de tirada nacional o a revistes especialitzades en política, tots ells suposadament seriosos. M'explico. Molt sovint es diu que la Llei d'Hondt és molt injusta, que és la principal culpable que quan hem de traduir els vots en diputats passi el que passa: per exemple, que una força com Izquierda Unida, amb gairebé un milió de vots a tot Espanya, només aconsegueixi 3 diputats al Congrés dels Diputats, quan CiU, amb poc més de 774.000 vots, n'obtingui 11.
I per què passa això? Per la Llei d'Hondt? Doncs no exactament: és cert que aplicant aquesta llei no s'aconsegueix un repartiment d'escons purament proporcional, però la principal culpable d'aquesta desproporcionalitat no és altra que la Llei Electoral i el repartiment d'escons per províncies. Per posar un exemple: a Soria, amb un cens de 77.366 electors, s'escullen 2 diputats (1 diputat per cada 38.683 electors), quan a Barcelona, amb 3.980.124 electors, s'escullen 31 diputats (1 diputat per cada 128.391 electors). I aquí és on radica la causa de la desproporcionalitat del sistema electoral espanyol.
D'aquesta forma, i suposant que no renunciéssim a seguir aplicant la Llei d'Hondt, si hi hagués una circumscripció electoral única (és a dir, els vots de tots els espanyols valdrien el mateix, votessin a la província on votessin), el 9 de març el PSOE hauria obtingut 161 diputats, quan en realitat li han atorgat 169. D'aquesta forma, veiem com el PSOE surt clarament beneficiat del sistema desproporcional que existeix actualment, doncs guanya 8 diputats.
Pràcticament el mateix li passa al PP, que hauria obtingut 147 diputats, quan realment n'ha guanyat 153 (6 diputats més). Per aquesta raó els dos grans partits nacionals renuncien explícitament a reformar la Llei Electoral espanyola, perquè saben que la que hi ha actualment vigent els beneficia clarament. El cas d'Izquierda Unida és flagrant: com sabem, ha obtingut només 2 diputats, quan amb una circumscripció única n'hauria obtingut 14 (12 més). Déu n'hi do! CiU n'ha obtingut 11, i amb una circumscripció única hauria obtingut els mateixos. Aquest darrer fet desmunta una crítica que habitualment fan alguns partits antinacionalistes com Ciutadans o UPD, que argumenten sense raó que s'ha de modificar la Llei Electoral perquè els partits nacionalistes estan sobrerepresentats al Congrés dels Diputats. Amb les dades a la mà, qui està veritablement sobrerepresentat és el PSOE i el PP, i de quina forma! El PNV sí que surt certament beneficiat amb la llei vigent, doncs obté 2 diputats més (de 4 passa a 6) dels que hauria obtingut amb una circumscripció única. ERC, per contra, n'hauria obtingut 4, 1 més dels 3 que ha aconseguit. El partit de Rosa Díez, UPD, hauria aconseguit 4 diputats, quan en realitat només n'ha guanyat 1, i això és deu a la infrarepresentació de la província de Madrid, que és on obté el major nombre de sufragis. I així podríem anar analitzant els resultats de tots i cadascun dels partits.
En definitiva, que si en comptes d'existir un repartiment de diputats per províncies com l'actual, on no es té en compte la població de cadascuna d'elles, hi hagués una circumscripció única on tots els vots tinguessin el mateix valor, els resultats serien molt diferents als que s'han obtingut. El cas és que la desproporcionalitat del sistema electoral espanyol no es deu a la Llei d'Hondt (que, repeteixo, tampoc no és 100% proporcional, però aquest ja seria un altre tema), sinó a aquest repartiment injust per províncies. Els defensors d'aquest sistema (a Catalunya també tenim un problema similar, amb la infrarepresentació de la província de Barcelona a les eleccions autonòmiques) argumenten que això es fa per corregir l'efecte negatiu que suposa que les províncies menys poblades tinguin molt poca representació al Parlament, però jo em pregunto: si tenen poca població hauran de tenir una representació en funció d'aquesta no? O si no, per què tenim el Senat? En fi, la discussió podríem allargar-la indefinidament, però ho deixem per un altre dia. El cas és que mentre els dos grans partits nacionals surtin beneficiats amb aquest sistema, molt probablement no s'abordarà una reforma de la Llei Electoral, i el bipartidisme cada cop s'anirà accentuant més.
Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online
cheap phentermine online orlistat soma online lipitor
diazepam
cheap adipex sonata generic online
generic cialis online order vicodin online
modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil
order adipex
alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline
retin
lansoprazole paxil buy soma
naproxen keflex generic sildenafil
celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin
celexa
Comentaris