Guanyadors dels Premis MES Mataró

Empreses de Mataró responsables amb el medi ambient i amb el seu entorn

Vern Bueno Casas FOTO PORTADA: Guanyadors dels Premis MES Mataró

Els Premis Més Mataró, instituïts pel Consell Econòmic i Social, guardonen tres projectes que destaquen per la seva responsabilitat social i per l’aposta per la sostenibilitat

Els Premis Més Mataró, instituïts pel Consell Econòmic i Social, guardonen tres projectes que destaquen per la seva responsabilitat social i per l’aposta per la sostenibilitat

 

El Consell Econòmic i Social de Mataró ha impulsat aquest 2022 la primera edició dels Premis Més Mataró Empresa i Societat, uns guardons que tenen com a objectiu promoure la integració de les polítiques de responsabilitat social en les iniciatives empresarials. Unes polítiques que, cada cop més, passen per tenir sensibilitat per l’impacte mediambiental, tal i com demostra el perfil dels tres premiats: Som Mobilitat, una cooperativa dedicada a la mobilitat sostenible; Estilmar, empresa tèxtil que empra tecnologies més eficients amb els recursos naturals; i Va de Verd, establiment que fomenta el consum responsable, ecològic i de proximitat. Els premis, d’aquesta manera, també s’alineen amb l’estratègia de Mataró d’esdevenir una ciutat circular, en el marc de l’Agenda 2030.

Els guardons contribueixen al desenvolupament socioeconòmic responsable de Mataró

El Consell Econòmic i Social de Mataró, promotor dels premis, és un òrgan consultiu i de participació amb presència de representants d’empresaris (PIMEC i FAGEM) i sindicats (CCOO i UGT) que són partícips en les polítiques socioeconòmiques de la ciutat. L’objectiu de l’organisme és obrir línies de treball i propostes en matèria econòmica i social, i també en aquells àmbits que contribueixin a que el model de desenvolupament local sigui el que la ciutat necessita. En aquest sentit, vol ser un òrgan de referència en l’àmbit consultiu i de creació d’opinió en matèria de desenvolupament econòmic de Mataró.

Els guardons, que es van lliurar el mes d’abril passat, també volen contribuir al desenvolupament socioeconòmic responsable de Mataró i promoure bones pràctiques de RS que puguin servir de referència per incentivar la transferibilitat i la intercooperació. A banda de les qüestions mediambientals, els premis Més Mataró també s’han adreçat a projectes empresarials orientats als àmbits social (iniciatives relacionades amb la vinculació i la contribució positiva de l’activitat empresarial amb el seu entorn social), i econòmic (actuacions relacionades amb l’ètica del model econòmic, models participatius de gestió i governança i en la innovació en clau social).Els guanyadors de cadascuna de les tres categories van rebre una dotació econòmica de 2.000 €. En aquest reportatge parlem amb cadascun d’ells per conèixer millor els seus projectes i què els ha fet mereixedors dels premis.

Sergi Morales, president del Consell Econòmic i Social | Ajuntament

Sergi Morales, president del Consell Econòmic i Social | Ajuntament

Els ‘Premis MES. Mataró Empresa Societat.’  són una de les accions més destacades del Consell Econòmic i Social de Mataró. Tal i com afirma el seu president, el regidor Sergi Morales, “després d’anys on reconeixíem les bones pràctiques de responsabilitat social, els premis representen un salt per reforçar i consolidar aquests reconeixements i aquesta mirada social de l’economia, convençuts que les empreses i persones autònomes de la nostra ciutat tenen un gran compromís amb la responsabilitat social, mediambiental i econòmica” Morales afegeix que cal destacar i visualitzar aquest compromís “perquè allò que no es coneix no es pot valorar. Per tant, volem contribuir a posar en valor i fer difusió d’aquelles experiències que tinguin major impacte i major capacitat de transferència per ser inspiradores i replicades, i per tant, contribuir al desenvolupament  responsable del teixit empresarial i a promoure les bones pràctiques que ja s’estan desenvolupant en el nostre territori.

 

Vídeo

Lliurament dels guardons

Estilmar, una aposta per la producció sostenible

Sergi Domènech, gerent de l’empresa mataronina Estilmar | R. G.
FOTO: Sergi Domènech, gerent de l’empresa mataronina Estilmar | R. G.

L’empresa tèxtil mataronina opta pels teixits ecològics i reciclats, l’energia verda, l’estampació en sec i el quilòmetre 0

 

El món del tèxtil sap perfectament que la clau per no morir és renovar-se. Les empreses que han sobreviscut a les successives crisis del sector ho han fet adaptant-se als nous temps, innovant i reinventant-se. Aquest és el cas d’Estilmar, una firma de teixits de bany i moda íntima creada a Mataró fa 40 anys i que avui viu un dels seus millors moments. Ho fa en bona part per la seva gran aposta per la producció sostenible, sota la marca Ecowave. “Va ser l’any 2018 quan vam prendre plena consciència que calia produir de manera diferent”, explica Sergi Domènech, gerent de l’empresa.

“La majoria de proveïdors són del Maresme, és un estàndard del que intentem no sortir mai”

Ecowave se sosté en quatre pilars: l’ús de fils ecològics i reciclats, l’energia verda (actualment l’empresa es troba en la tercera fase d’implementació de plaques solars a la seva seu); un sistema d’estampació en sec sense usar aigua i gastant molta menys energia; i el concepte de quilòmetre zero. “La majoria de proveïdors són del Maresme, és un estàndard del que intentem no sortir mai”, destaca Domènech. Des de l’empresa calculen que a curt termini tot el producte que posaran al mercat estarà realitzat sota els criteris establerts a Ecowave.

“Estem molt satisfets amb el guardó, perquè demostra que allò que fas val la pena i és diferencial”

Estilmar va ser capaç de parar el cop quan, a principis dels anys 2000, el sector tèxtil de la comarca es va enfonsar a causa de les deslocalitzacions. “Vam haver d’encongir l’empresa i, per ser més robustos, vam haver de convertir-nos en més verticals, fabricar nosaltres per ser més autosuficients i controlar el nostre destí”, resol el gerent de l’empresa. Una aposta que ha demostrat ser la correcta; en els darrers anys s’està vivint un procés a la inversa de relocalització cap a Europa, a causa de la crisi de la Covid, la inflació a l’Àsia o l’augment dels preus del transport. Des d’Estilmar saben anticipar-se a les necessitats del futur, tal i com porten fent en els darrers temps amb el seu viratge cap a la producció sostenible. Tot plegat els ha valgut un dels premis Més Mataró, que han destacat que l’empresa mataronina enforteix la xarxa local de teixidoria i tintures, alhora que potencia el sector tèxtil, el qual té un gran impacte a l’economia a la ciutat. “Estem molt satisfets amb el guardó, perquè demostra que allò que fas val la pena i és diferencial”, conclou Domènech.

 

Som Mobilitat, una altra manera de moure’ns

Els responsables de Som Mobilitat, amb un dels seus vehicles | R. G.
FOTO: Els responsables de Som Mobilitat, amb un dels seus vehicles | R. G.

La cooperativa mataronina ja compta amb més de 3.000 persones sòcies i és una referent al país en nous models de mobilitat sostenible

 

“Les generacions més joves estem optant cada cop més per no tenir vehicle privat i escollir altres maneres de moure’ns, ja sigui a peu, en bicicleta, en transport públic o en cotxe compartit”. Aquesta nova dinàmica, detallada per la responsable de comunicació de Som Mobilitat, explica bona part de l’èxit de la cooperativa mataronina, que ofereix una xarxa de vehicles elèctrics compartits com a via per assolir una mobilitat més sostenible. El punt de partida de Som Mobilitat és que el vehicle privat no surt a compte: tenir-lo més del 90% del temps aturat, amb la despesa en aparcament que suposa, a la qual cosa cal afegir-li el cost de l’assegurança i del manteniment. A això s’hi suma la reconfiguració de l’urbanisme de les grans ciutats com Barcelona, que posen més barreres al cotxe per fer front a la contaminació urbana i donar impuls a alternatives més sostenibles, a més de treure els vehicles privats de l’espai públic i cedir-lo a la ciutadania perquè el pugui gaudir amb seguretat i amb qualitat .

“Les generacions més joves estem optant cada cop més per no tenir vehicle privat i escollir altres maneres de moure’ns”

Tot plegat comporta que projectes com el de Som Mobilitat guanyin sentit i importància cada dia que passa.  Avui la cooperativa compta amb més de 3.000 persones sòcies, repartides pe tot Catalunya, de les quals 1.700 ja són usuàries del servei de mobilitat elèctrica compartida. La seva presència es reparteix a uns 25 municipis de tot Catalunya, concentrats sobretot a la província de Barcelona. El repte de Som Mobilitat és estendre el projecte a tot el territori, també a aquelles zones amb menys densitat de població perquè el seu servei, que té vocació pública, sigui accessible a tothom. Un repte complex, ja que a territoris com els Pirineus o les Terres de l’Ebre, amb un transport públic més erràtic, és molt més difícil prescindir del cotxe en propietat per a la vida quotidiana. L’estratègia de Som Mobilitat en aquests casos és anar de la mà d’ajuntaments i altres administracions públiques, oferint-los vehicles a disposició dels seus treballadors i també de la ciutadania del territori.  “Aquests híbrids de combinació d’usos amb admininistració local i empreses ens serveixen per desplegar nous serveis on la demanda inicialment no seria tan gran”, expliquen des de la cooperativa.

“Estem desplegant-nos en zones de Catalunya amb menys densitat de població, de la mà d’administracions i empreses locals”

El jurat dels premis Més Mataró ha decidit guardonar Som Mobilitat per la seva aposta per una mobilitat més sostenible i també per la seva vocació de treball amb altres cooperatives, un sector amb molt d’arrelament a Mataró. A banda, en destaquen les seves aliances estratègiques que li permetran un millor posicionament en el mercat tecnològic i de businessintelligence.

 

Va de verd, un nou model de comerç respectuós amb el medi ambient

Vicenç Inglada, al capdavant de la botiga Va de Verd | R. G.
FOTO: Vicenç Inglada, al capdavant de la botiga Va de Verd | R. G.

La botiga mataronina  ven a granel productes fets al territori, fomentant així el consum responsable, ecològic i de proximitat
 

Vicenç Inglada va crear l’any 2017 la botiga Va de Verd, al carrer Santa Teresa, una de les artèries comercials del casc antic de Mataró. Com a naturòpata, l’objectiu inicial d’Inglada amb aquest establiment era oferir assessorament a nivell nutritiu i de salut i d’alimentació, anant més enllà de la idea de botiga tradicional. A aquest concepte hi va sumar la venda a granel, amb l’objectiu de generar menys residus eliminant els envasos d’un sol ús. Va de verd també aposta pel quilòmetre zero, amb proveïdors i productes del Maresme i d’altres territoris propers. Des de bon principi l’establiment va gaudir de molt bona recepció. “A Mataró hi hem trobat una clientela molt ben predisposada a aquest tipus de productes i de conceptes”, explica Inglada.

“Des del primer moment els mataronins han estat molt predisposats a aquesta mena de productes i de conceptes”

Va de verd ofereix una àmplia gamma de productes, com ara fruits secs, fruita dessecada, arrossos, bolets, farines, llegum, mel, infusions, cereals, galetes... tot a granel, per servir-se amb envasos que portem de casa, tot i que també ofereixen bosses de paper de diferents mides disponibles a la botiga. A banda, l’establiment ha anat incorporant productes cosmètics, com ara sabons naturals artesans, produïts a Barcelona, olis essencials de La Garriga, o detergents i sabons líquids a granel. El preu d’aquesta mena de productes sol generar reticències entre alguns clients, però Inglada defensa que no s’ha d’establir paral·lelismes amb el que es  paga als hipermercats. “No només hem de comparar el preu, també hem de pensar en la qualitat del producte, en la seva petjada mediambiental i en el fet que els seus productors tenen condicions molt millors”, destaca.

“És un producte de més qualitat que el dels supermercats, amb menys petjada mediambiental i amb millors condicions per als seus productors”

Va de verd es va crear com a coooperativa però des de 2020 Inglada, com un dels socis fundadors, manté el negoci com a autònom.  El jurat dels premis Més Mataró ha decidit guardonar-lo per posar en valor el comerç de la ciutat amb productes naturals i a granel que fomenten el consum responsable, ecològic i de proximitat. A banda, s’ha valorat la seva contribució a potenciar la xarxa econòmica local, l’impacte mediambiental per la reducció, reutilització i reciclatge de residus i per la sensibilització cap a un consum sostenible. “Va ser molt xulo rebre el premi, un reconeixement molt reconfortant i més en aquesta època tan difícil que estem travessant tots”, afirma Inglada.

 

 

Premis MES i CESM         

 

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive