Ja tenim els resultats de les eleccions al Parlament Europeu, i crec que podem fer algunes valoracions al respecte sobre les dades particulars que els diferents partits i coalicions han obtingut a Mataró. ERC ha estat la força més votada, amb un 20,99% dels vots, seguida de CiU, amb un 20,27%. L'esperat sorpasso ha tingut lloc també a la nostra ciutat. Darrera de les dues forces més votades, trobem el PSC, amb un desastrós resultat del 16,11%, PP (10,58%), ICV-EUiA (9,73%), C's (6,69%) i Podemos (5,52%). La resta de forces no han arribat al 2% dels vots.
El resultat d'ERC és històric i dibuixa una tendència clarament a l'alça per a una força que no té representació a l'Ajuntament de Mataró. Els resultats, òbviament, no es poden extrapolar en clau municipal, però queda clar que ningú no entendria que ERC no entrés amb força en el consistori en les eleccions municipals de l'any que ve. No m'atreveixo a dir que en Francesc Teixidó pugui tenir opcions reals de ser alcalde, però tampoc no m'atreveixo a descartar aquesta opció. Un èxit rotund dels republicans, sense discussió. CiU empitjora el percentatge respecte de les Europees del 2009, concretament un punt, i se situa com a segona força, com ha passat en el global del país. La desfeta socialista és una de les notes més destacades de la jornada electoral (a Mataró, a Catalunya i a Espanya), i de moment Rubalcaba ja ha convocat un congrés extraordinari del PSOE per al mes de juliol. Gran part de l'electorat mataroní ha votat en clau "sobiranista", si se'm permet el terme, i això explica la victòria d'ERC i la gran desfeta del PSC. La nefasta gestió del procés sobiranista per part dels socialistes els està portant a un carreró sense sortida i a una situació de difícil solució. El PP, tacat pels nombrosos casos de corrupció i una deficient gestió de la crisi econòmica a nivell estatal, passa d'un 19,76% dels vots a un 10,58%, uns resultats absolutament decebedors per als conservadors. ICV-EUiA ha quedat a un pas de passar per sobre dels populars a Mataró (cosa que sí que ha aconseguit a nivell de Catalunya) i pràcticament ha doblat resultats (d'un 5,38% dels vots a un 9,73%). Uns bons resultats per als ecosocialistes. C's i Podemos, sense representació a l'Ajuntament de Mataró, aconsegueixen també uns bons números. C's és molt probable que l'any que ve tingui representació a la Casa Gran, i Podemos està per veure si es presenta en solitari o en coalició amb alguna altra força d'esquerres. Que és un fenomen atractiu arreu de l'Estat, i Mataró no és una excepció, està fora de tot dubte.
Si apliquem la llei d'Hondt amb els resultats de les eleccions Europees com si estiguéssim davant d'una comicis municipals (tota una temeritat per a un politòleg, sigui dit de passada), veuríem com el consistori mataroní es repartiria així: ERC 7 regidors, CiU 6, PSC 5, PP 3, ICV-EUiA 3, C's 2 i Podemos 1. S'imaginen les possibles aliances que es podrien produir? Amb total seguretat els resultats de les Municipals del 2015 seran molt diferents, però crec que les tendències s'han de tenir en compte. PxC i la CUP no es presentaven a les eleccions Europees, per començar, i queda clar que dintre d'un any es votarà una cosa molt diferent al que es votava aquest 25M. A més, hauran passat moltes coses al panorama polític mataroní, nacional i estatal.
Fa unes setmanes parlava en un article publicat també a Capgròs de la "defunció del bipartidisme a Mataró". Doncs bé, ja la tenim aquí, i sí que em permeto preveure que l'any que ve, en les eleccions municipals, els dos partits més votats no sumaran més de tretze regidors, i els acords entre forces molt diferents seran imprescindibles per governar la ciutat. Potser m'equivoco, però crec que la tendència és aquesta. Al temps. Ens queda un llarg any d'apassionant precampanya, amb noves aliances, noves cares i noves propostes. Gaudim-lo o patim-lo.
Comentaris