Als carrers i places de Mataró es poden trobar, avui en dia, un total de 53 escultures i monuments públics. La majoria es van col·locar a partir dels anys vuitanta, gràcies a l'impuls del primer ajuntament de la represa democràtica. De les 53 escultures, 10 són anteriors a l'any 79 i només tres daten del segle xix. Tot i que és habitual quedar al Sant Sebastià, circular per la rotonda de la Laia, l'arquera o veure els infants jugar a l'escultura Oberta de la plaça Occitània, no tots els mataronins coneixen l'origen d'aquestes obres, el seu autor o el motiu pel qual van ser construïdes. Per donar a conèixer aquest patrimoni, l'associació de Veïns de Mataró Centre va organitzar el passat dia 7 una passejada per les escultures de la ciutat. La convocatòria va aplegar una vuitantena de persones, que van seguir atentament les explicacions que van oferir Jesús Nieto i Glòria Safont-Tria durant una passejada que es va allargar durant més de tres hores.
El recorregut es va iniciar a la Creu de Terme de la plaça de Santa Anna i va finalitzar al monument a Alexander Fleming situat a la plaça del mateix nom. Entremig es van visitar també diversos monuments com ara l'escultura de Puig i Cadafalch al Parc, el monument a Pompeu Fabra de la plaça Occitània, el de Lluís Companys a la ronda que porta el seu nom o la Laia, l'Arquera.
Aportacions i anècdotes
Durant la visita, alguns dels presents van fer aportacions i van recordar anècdotes personals relacionades amb algunes de les obres. Així, un ciutadà va fer notar que s'havia retirat la inscripció franquista de la Creu de Terme, mentre que una altra senyora va compartir amb la resta com li agradava l'escultura Mataró de Manuel Cusachs que presideix la plaça de l'Ajuntament. Entre sorpresa i indignació va ser la reacció dels ciutadans en comprovar el lamentable estat en què uns vàndals havien deixat la popular escultura del Negrito del Parc Central. I molts van ser els mataronins i argentonins presents que van recordar les seves experiències en el tramvia número 3, la «Treseta», i que avui s'aixeca a la rotonda de la plaça de Granollers. Jaume Simon, l'únic artista present a la passejada, va explicar als assistents l'objectiu de la seva obra Oberta, un conjunt de peces que reprodueixen jocs de construcció infantils i amb la qual es volia «posar al nivell del ciutadà». El misteriós monòlit Penya Clau davant l'Edifici de Vidre o el Justícia dels Jutjats van ser altres de les escultures més comentades.
-
Un recull de les escultures de la ciutat
Aprofitant la passejada per les escultures de Mataró, l'Associació de Veïns de Mataró Centre ha editat un llibret on es recullen totes les escultures i monuments públics que hi ha a la ciutat de Mataró. Aquestes escultures es presenten amb una fotografia i s'acompanyen d'una fitxa on s'indica la seva ubicació, l'autor, l'any de construcció, una breu descripció i, en alguns casos, detalls de la seva història. J. V.
Els participants miren lescultura de la plaça de lAjuntament.
Comentaris