Vista de Premià de Mar

Els grans reptes de present i futur de Premià de Mar

Vern Bueno Casas FOTO PORTADA: Vista de Premià de Mar

Anàlisis de l'actualitat del Premià de Mar amb el seu alcalde, que estableix com a principals objectius el benestar social la seguretat, l’educació, la mobilitat i la regeneració del litoral

Rafa Navarro: “La prioritat és garantir el benestar social dels premianencs”

L’alcalde de Premià de Mar, Rafa Navarro
L’alcalde de Premià de Mar, Rafa Navarro

 

Quines són les prioritats per al 2023 a Premià de Mar?

El pressupost que volem aprovar farà especial incidència en els aspectes socials, ja que hem sortit de la pandèmia molt tocats i ha calgut impulsar o reforçar serveis molt necessaris de suport emocional i d’assistència domiciliària. També en educació, amb la construcció d’una nova escola i amb més places de bressol. Gestionar la post-covid està sent molt dur per als ajuntaments, amb moltes necessitats socials, repunts de l’atur i amb una inflació desbocada. Caldria més empatia per part d’altres administracions, ens manca suport i se’ns limita l’àmbit d’actuació, per manca de competències o per qüestions legals.

En quins àmbits?

En matèria de seguretat, per exemple, tenim grups de delinqüents identificats i no actuem perquè la llei no ens ho permet. També podríem ser més resolutius amb les ocupacions il·legals però falta valentia a l’Estat per elaborar un marc legislatiu que ho faciliti. Davant d’això els neguits dels Ajuntaments són comprensibles, és normal que busquin solucions alternatives, tot i que nosaltres no compartim la decisió de l’Ajuntament de Premià de Dalt amb Desokupa; és la policia qui ha de fer front a aquestes temes, amb un marc legal just i adequat a la realitat.

L’habitatge a Premià de Mar és cada cop més car. Què cal fer?

La gentrificació de Barcelona està obligant els barcelonins a marxar a poblacions properes, com ara la nostra. El parc de lloguer del municipi és escàs i molt car; ens falta habitatge social, però l’Ajuntament no té recursos per assumir promocions immobiliàries pròpies. Necessitem el suport de la Generalitat, o ser imaginatius i valents amb les poques pastilles de terreny pendents d’urbanitzar: en tota nova promoció privada, el 40% és d’habitatge protegit.

Quin balanç feu del projecte comercial i urbanístic del Port?

Molt positiu. Avui els premianencs consideren el Port un lloc de referència per passejar-hi i comprar, per al temps d’oci i lleure, per l’oferta gastronòmica. Ens ha donat una nova zona verda i oberta en un municipi amb molta densitat de població i amb l’espai pràcticament exhaurit. A més, ha generat sinergies amb el comerç del nucli urbà; qui deia que el port mataria el comerç local es va equivocar.

Voleu una nova estació just davant del Port.

Tenim un estudi de la Generalitat que demostra la viabilitat econòmica i de trànsit ferroviari de la nova estació, que a més serviria millor tota la població de Premià de Dalt i Vilassar de Dalt. És un dels grans reptes en matèria de mobilitat, on tenim moltes carpetes obertes. Hem aconseguit convertir la carretera de Premià de Dalt en un carrer, i hem reordenat tot el sector sud/ponent amb la pacificació dels vials. També hem d’afrontar el redisseny de l’N-II perquè torni a ser un lloc de trobada i passeig i els nous accessos a l’autopista.

Els reptes de Premià de Mar

 

Els punts d’interès de Premià de Mar

La millor oferta comercial del sud del Maresme, un port revifat i ple d’atractius, museus d’alt nivell i moltes opcions gastronòmiques
 

La història de Premià a través dels seus museus

 

Properament s’inaugurarà el Museu Romà, amb una experiència videogràfica immersiva a Can Ferrerons
Properament s’inaugurarà el Museu Romà, amb una experiència videogràfica immersiva a Can Ferrerons

 

Premià de Mar és un dels municipis maresmencs amb millor oferta museística. Properament inaugurarà el Museu Romà a la vil·la de Can Ferrerons, una casa octogonal que oferirà una experiència videogràfica immersiva. També destaca Can Manent, la masia més antiga del municipi, on s’hi farà un centre d’interpretació de la vida a la vila des de l’edat mitjana fins als inicis de la industrialització. També es pot visitar el Museu de l’Estampació, el segon en importància de les seves característiques a tota Europa, que permet conèixer la història industrial de Premià de Mar.


 

La vitalitat del seu eix comercial

 

Un passeig per carrers com la Gran Via demostra que Premià de Mar manté una gran oferta comercial i gastronòmica
Un passeig per carrers com la Gran Via demostra que Premià de Mar manté una gran oferta comercial i gastronòmica

 

Premià de Mar segueix sent la capital comercial del sud del Maresme. Quelcom que ha aconseguit mantenint una gran vitalitat comercial i de restauració als principals eixos del nucli urbà. Així ho pot comprovar qualsevol passejant per la Riera, la Gran Via de Lluís Companys o el carrer de la Mercè, amb molta vida a nivell de botigues i de restaurants. “Jo, per comprar, no haig de sortir del municipi, i això no ho poden dir a totes les viles del Maresme”, destaca l’alcalde. A això s’hi suma la nova oferta comercial del Port de Premià, que ha esdevingut un punt de trobada per als veïns i veïnes i per a visitants.


 

El Port i el front marítim

 

El passeig marítim és el principal punt de sortida de Premià a la natura, i permet connectar amb els pobles veïns
El passeig marítim és el principal punt de sortida de Premià a la natura, i permet connectar amb els pobles veïns

 

El Port de Premià ha esdevingut un dels grans atractius de la vila. L’ambiciós projecte de reforma ha generat un nou espai urbà ple de comerços i restaurants, i en el futur també hi haurà més propostes vinculades a l’oci. Això ha servit també per a revitalitzar tot el front marítim de Premià de Mar, un dels seus principals atractius. “El Passeig Marítim, que cal protegir, és la nostra sortida natural a la natura”, explica Navarro, que assenyala les dunes protegides de les platges, amb les seves espècies autòctones, o la possibilitat d’anar caminant o en bicicleta fins a Mataró o a Barcelona en paral·lel al mar.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive