Jordi Merino i Noé

Els alcaldables i el Castell de Mataró

Aquesta setmana la portada del capgros ens ofereix la imatge dels caps de llista de les diferents formacions que concorren als comicis del 24 de maig a la ciutat des del turó d'Onofre Arnau. Diferents homes i dones que es presenten amb la intenció manifesta inicial d'incidir en els propers anys a en la política local.

I de fons la ciutat. Una vista amb perspectiva logística de l'ordenació urbanística de la ciutat. S'observen polígons de vivendes atapeïts, blocs alts, la mil·lenària Santa Maria, el mar – sempre el mar-, espais agrícoles en transformació, alguna xemeneia que ja no treu fum...i tot d'artèries de camins de formigó per on ara passen cotxes. Una postal on viu, treballa i resideix gent.

Una postal que difereix de la Mataró trencada que descrivia en Huertas Claveria, o a la ciutat de l'Eixample en construcció, o la Mataró Rodona que deia l'Alcalde Mas, i com no dels veïnats de Mata, Traià, alarona i Valldeix que governava el castell de Mata.

Moments històrics i socials diferents que han conformat la ciutat, els seus espais i les divisions, també socials i segregades socioespacialment. Moment que les diferents formacions polítiques volen gestionar, canviar, condicionar o inclús deixar fer.

Focalitzant la mirada a prop, els i les alcaldables hauran vist als seus peus el famós turo de la ruta dels 100 cims que trekkis i excursiones volen coronar. Un turó herència del patrimoni històric on hi havia el Castell de Mata: el Castell de Mataró. Una fortificació de la qual hi ha constància escrita ja al 1042 i del que només es conserva la torre fortificada i alguns pocs vestigis del que fou la seva masia, ja que va ser assaltat, cremat i destruït entre 1414 i 1416 per forces sagramental.

Fins on se sap es van fer algunes excavacions arqueològiques per part del Museu de Mataró entre 191 i 1983. Des d'aleshores res més se sap, més enllà de queixes d'historiadors medievals queixant-se de la malversació que va fer la torre de vigilància de la Diputació de Barcelona o el perquè l'Ajuntament de Mataró no fa una intervenció arqueològica en profunditat ja que és un espai protegit per la Llei de Patrimoni Històric Espanyol.

Els alcaldables ja han baixat els 133 metres del turó i han tornat a la ciutat. No sabem si han rebut alguna influència del passat feudal, si han millorat la vista d'ocell, si han divisat fins on arriba l'autopista, han copsat les possibilitats que té la mar, com està el terreny agrícola o quins barris s'han conformat... o fins i tot no sabem si algun partit o agrupació portarà en el seu programa reconstruir el Castell de Mataró en els temps que corren.

Sigui el que sigui, que hagi servit per a conèixer un pel més aquest racó que corona la ciutat i una vista històrica de la mateixa, i veure quines són les potencialitats i problemàtiques del moment.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive