El Ple Municipal aprova –per unanimitat– la protecció integral de la casa natal de Puig i Cadafalch

El ple municipal del passat dia 1 de març va aprovar –per unanimitat– la protecció integral de la casa natal de Josep Puig i Cadafalch, amb el nivell “A”, el màxim. La casa del Carreró número 39, després de quasi deu anys de reivindicació ciutadana es conservarà tal com està. Cal felicitar a tots els components del consistori ( PSC, CiU, ERC, C’s, VoleMataró, CUP, PP, PxC i ICV) des de l’alcalde David Bote al darrer conseller per haver estat sensible a una reivindicació llargament acaronada. L’Any Puig i Cadafalch, en que hem celebrat els 150 anys del seu naixement i els 100 de la seva elecció com a President de la Mancomunitat de Catalunya, no podia acabar millor. Ha estat com la cirereta del pastís.

Arran de la descoberta de plànols a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) on hi ha el Fons Puig i Cadafalch, que demostren que hi va haver una ampliació de la casa feta per ell mateix, de quan hi vivia i era arquitecte municipal de Mataró (1892-1896). Amb aquesta sorprenent i important descoberta la casa natal adquireix un valor afegit (només estava catalogada la façana) que ha acabat de convèncer a tots els membres del Consell del Patrimoni i aquest al Ple Municipal. La troballa ha estat gràcies a la labor d’investigació que la Mariona Gallifa i en Carles Marfà van dur a terme a l’ANC.

Fa uns deu anys arran de la marxa dels darrers inquilins del Carreró, número 39, l’Agrupació Científico-Excursionista, un reduït grup de ciutadans van témer que li passaria el mateix que a la casa natal d’un altre fills il·lustre com és Miquel Biada, promotor del primer ferrocarril l’any 1848, del carrer d’Argentona número 27, que va ser enderrocada. Indignats, es van constituir en la plataforma “Salvem la casa natal de Puig i Cadafalch”, van posar fil a l’agulla recollint en poc temps unes 850 signatures de ciutadans i de 44 entitats mataronines lliurant-les el dia 23 de desembre de 2008 (data de l’aniversari de la seva mort l’any 1956) al Registre Municipal. Eren temps de la bombolla de la construcció i que podia acabar essent víctima de l’especulació urbanística. CiU quan estava a l’oposició va incloure al seu programa municipal a les eleccions municipals del 2017 salvar la casa natal del Carreró. Però quan va estar al govern (2011-2015) no va fer res al respecte. Mentre, la plataforma “Salvem la casa natal” es va integrar a la nova entitat “Amics de Josep Puig i Cadafalch”, que va incloure la casa en el seu programa.

Des de fa uns tres anys la casa del Carreró, número 39, està a la venda pels seus actuals propietaris. Calia prendre una decisió si no es volia que també (exceptuant la façana) com la de Biada fos derruïda. En un ple de l’octubre del 2017 –arran d’una proposta del Consell del Patrimoni- va aprovar la suspensió del permís d’obres durant un any. La troballa dels plànols de l’obra de Puig ha fet la resta. 

Cal que ara la casa natal es destini a equipament cultural -que sigui adquirida per l’Ajuntament- que no pot ser d’altre que a la difusió de la gegantina figura d’un mataroní que va ser un rellevant arquitecte modernista i noucentista, historiador de l’art romànic, de dimensió i prestigi mundial, i president de Catalunya, durant els difícils anys de 1917 al 1923. I que, per voluntat pròpia, és enterrat en un humil nínxol familiar al Cementiri dels Caputxins de la seva estimada ciutat natal.

Repeteixo: felicitem-nos de que el Ple Municipal del passat dia 1 de març va estar a l’alçada de les circumstàncies aprovant per unanimitat la catalogació integral de la casa natal d’un dels seus filles il·lustres de Mataró: l’Honorable Josep Puig i Cadafalch.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive