Joan Salicrú

El Museu de Mataró té dos quadres atribuïts a Dalí

El Museu guarda des de fa cinquanta anys dos dibuixos atribuïts a Salvador Dalí. Ara que ve l'Any Dalí es vol treure l'entrellat definitiu de l'autoria.

"Dos peces sota sospita". D'aquesta manera qualifica el director del Museu de Mataró, Carles Marfà, els dos originals atribuïts a Dalí que el Museu de Mataró guarda al seu interior des de mitjan anys cinquanta. Els dos dibuixos, de 60x46 centímetres i 27x19 centímetres d'alçada, són obres de joventut –estan datats el 1928– i estan signats amb el nom «Salvador Dalí».

El primer, més gran i de traç convencional, representa Josep Puig i Pujadas assegut i amb una mà a la butxaca i una altra sobre un llibre, mentre que en el segon, més petit i amb un dibuix de tall surrealista, pot veure's el sardanista Pep Ventura, un home calb i amb bigoti, vestit amb americana. Aquest quadre va ser reproduït en el llibre Pintura contemporánea de Jordi Estrany els anys quaranta.

Les sospites per creure que l'autoria dels quadres no és de Dalí es fonamenten, explica Carles Marfà, en les investigacions oculars que n'han fet diversos experts, el darrer dels quals el prestigiós historiador Santos Torroella, mort recentment. Els que han vist els quadres n'han posat en dubte l'autenticitat d'almenys un dels dos: «Tenim sospites fonamentades i no volem que la gent es faci expectatives», comenta Marfà.

El director del Museu vol curar-se en salut, ja que en diverses ocasions hi ha hagut sorpreses en aquest sentit, en referència a les obres de Goya –autentificades– i les atribuïdes al pintor Casas –l'origen de les quals no està clar– que es guarden al Museu.

Altres fonts consultades per Capgros.com, però, apunten que el fet que estiguin datats del 1928 fa inverosímil la teoria de la falsificació, ja que en aquella època Dalí no era famós i per tant no tenia gaire sentit que algú que no fos el pintor de Figueres signés amb el seu nom.

Els responsables del Museu esperen resoldre l'enigma abans de començar l'Any Dalí, el 2004. De moment, s'han posat en contacte amb el Museu Dalí de Figueres, que intentarà aportar una mica de llum sobre l'autoria dels quadres. Si els originals són autèntics, amb tota seguretat s'exposaran l'any que ve. Si no és així, ja es veurà.

L'origen dels dos dibuixos
A la fitxa dels quadres, hi posa que la procedència és del «Patrimoni Artístic Nacional» i que estan en «dipòsit». Aquestes anotacions s'expliquen per la curiosa manera com els originals van arribar a Mataró –una ciutat que no hi ha constància que Dalí visités mai. La versió més coneguda, que corrobora el seu fill Santi, és que hi van arribar gràcies a les gestions fetes per Rafael Estrany, a mitjan anys cinquanta, davant els responsables de Patrimoni Artístic que tenien incautat tot el que havia estat primerament en posessió dels republicans al Palau de Montjuïc.

Aprofitant la seva influència –havia sigut cap de Patrimoni Artístic a Mataró durant la Guerra Civil–, Estrany va aconseguir que fossin deixats en dipòsit al Museu de Mataró, que havia obert les seves portes el 1941. Les peces no havien sigut reclamades i Estrany se les va endur cap a casa. A l'època es veu que aquest no devia ser un cas aïllat, sinó que molts museus de Catalunya van ampliar els seus fons amb aquest sistema. Des de llavors, les dues obres no han estat exposades. Ara, la fal·lera de celebrar «Anys», fa que potser hagi arribat el moment de treure'ls a la llum.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive