La sala d'actes de Can Palauet va quedar petita divendres dia 1 per acollir la presentació del llibre El pessebre a Mataró. Història d'una tradició viva, editat per l'associació de pessebristes local i escrit per Albert Dresaire. L'èxit de la presentació va sorprendre no l'autor però si els responsables municipals que van acudir a l'acte, l'alcalde Joan Antoni Baron i el president del Patronat de Cultura, Jaume Graupera, que van dir-ho públicament en iniciar les seves intervencions.
La intervenció més profunda va ser la de monsenyor Joan Carrera, bisbe de la demarcació del Barcelonès Nord i el Maresme. Carrera, que passa per ser actualment el bisbe més progressista i catalanista de la jerarquia eclesiàstica catalana, va fer una apassionada defensa del pessebre, que va definir com "una crida a no deformar l'Evangeli genuí, a no acomodar-lo i assimilar-lo a la nostra manera de fer" i per tant com un retorn als orígens del cristianisme: "El pessebre denuncia la nostra vida massa còmode", va reflexionar. En aquest sentit, Carrera va recordar que el pessebre presenta una realitat humil, austera: "El pessebre ens fa pensar amb allò més elemental".
La intervenció de Carrera havia començat remarcant les quatre característiques del pessebre: un fet de cultura, un fet popular, català i cristià. Seguidament, el bisbe va explicar que personalment sempre havia relacionat el pessebrista amb la figura del poeta, "perquè el que crea el pessebrista és molt potent i té la capacitat de captar els petits detalls". Seguint el fil, Carrera es va referir al clima transcendent que envolta el pessebre: "Va més enllà del camp religiós; és tot el que supera l'immediatesa, és posar-se a pensar el sentit de la vida". Ja entrat en el terreny filosòfic, el bisbe va reflexionar sobre la suposada hipocresia de l'ambient nadalenc i va tenir una bona sortida en assegurar que la hipocresia funciona a dos nivells: els que volen aparentar més del que són però també els que no volen ensenyar la seva part tendre, que sorgeix amb el Nadal.
Per la seva banda l'autor, Albert Dresaire, va dedicar gran part de la seva intervenció a donar gràcies per les moltíssimes ajudes i col·laboracions que ha rebut per poder confegir el volum. En especial va agrair l'ajuda del desaparegut Ramon Romeu, que havia iniciat la investigació sobre el tema del que tracta el llibre, i la de Joan Cusachs, el pessebrista que li va oferir escriure el llibre. Dresaire, després d'explicar que el llibre parla més de pessebristes i pessebrisme que no pas de pessebres en sí, va assegurar que aquesta tradició nadalenca és manté perquè durant la seva preparació permet encara descobrir la dimensió espiritual de la persona, el medi ambient o la cultura popular, entre altres coses. L'autor va dir també que li agradaria que aviat el llibre fos obsolet perquè la investigació sobre el pessebrisme vagi en augment i que el volum servís també per animar la gent a seguir fent el pessebre.
Després de l'autor, va prendre la paraula l'actual president de l'associació de pessebristes, Josep Mola, que va fer pública la idea de l'entitat de posar a l'abast dels ciutadans de forma permanent una mostra de tot el fons que conserva. Finalment, l'alcalde, Joan Antoni Baron, va elogiar la tasca dels pessebristes i el sentiment que els mou: "Al final aquest sentiment é el que acaba movent totes les coses", va dir.
Comentaris