El Foment Mataroní celebra l’onzena edició del seu Cicle de Música. Una oferta cultural que enguany arriba a la seva onzena edició i que inclourà un total de 16 concerts repartits en tres cicles. Els concerts simfònics, la música de cambra i la sarsuela seran de nou els protagonistes del cicle, que manté unes característiques força similars a la d’edicions anteriors malgrat que la conjuntura econòmica és especialment adversa per a aquest tipus d’activitats. “A nosaltres plegar veles no ens agrada” va dir el president de l’entitat, Ramon Salicrú, durant la presentació del programa de concerts, celebrada dilluns passat. Els responsables de la programació asseguren que mantenen la qualitat en tots els recitals, amb especial esment en el caràcter eclèctic i per a tots els gustos de l’oferta. A més, han realitzat un esforç especial per ajustar els preus de les entrades i poder atreure més públic.
“És un motiu de satisfacció que malgrat la crisi econòmica que patim, estiguem aquí presentant tot un programa d’acció cultural com aquest”, va assegurar Salicrú. Un fet que és possible, segons va destacar el propi president, gràcies a la col•laboració entre l’àmbit públic i el privat. “És un exemple d’entesa de fons entre una associació sense ànim de lucre com la nostra i una institució pública com és l’Ajuntament”, va apuntar. En aquest sentit, el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, va destacar que el Foment “mereixen el reconeixement de tots”, ja que “en moments complicats com l’actual, enlloc de queixar-se han sabut adaptar-se”. L’administració els acompanya “allà on pot”, en paraules de Fernàndez. Això és tradueix en el conveni anual que l’Ajuntament té signat amb l’entitat, amb l’accés del Foment a subvencions públiques (està considerat el “programador oficial” de música simfònica de la ciutat) i la possible cessió d’espais públics com el Monumental en cas d’algun concert extraordinari. Aquest any, malgrat tot, no n’hi ha cap de previst fora del Foment per restriccions pressupostàries.
Preus més econòmics
Una de les principals novetats d’aquesta edició del Cicle de Música del Foment és la reducció dels preus de les entrades. Tots els concerts simfònics valdran 17 euros, mentre que els dels cambra i joves intèrprets tindran un preu únic de 12 euros. L’abonament per al cicle de Sarsuela passa a costar 102 euros, 33 menys que l’any anterior. Aquest reajustament de preus ha estat possible tant per l’esforç de l’entitat com per la col·laboració de tots els intèrprets i conjunts d’enguany, tal i com va destacar Antoni Vilà, vicepresident del Foment i programador del cicle. “Tothom hi posa el seu gra de sorra per mantenir l’oferta cultural, esperem que la gent ens ho reconegui”, va destacar Vilà.
Una programació més variada
Atreure més públic és un dels reptes d’aquesta edició. Els responsables del Foment sovint lamenten que la resposta ciutadana no és la que desitjarien. “A vegades ens fa una mica d’angoixa veure què pot haver-hi més gent dalt de l’escenari que al pati de butaques”, va apuntar Vilà. Fins i tot cicles que sempre omplien la platea com el de Sarsuela també han notat una davallada de públic important. La crisi fa estralls en la capacitat de despesa dels ciutadans. Per això s’han intentat ajustar els preus al màxim i, com l’any passat, de moment tan sols s’han programat concerts fins al mes de juny, a l’espera de quadrar números i poder encarar la segona part de l’any (en el cas de la sarsuela, sí que hi ha recitals per a tot el 2013). Una altra aposta per intentar atreure nous públics ha estat obrir el ventall de concerts a nous estils. L’eclecticisme caracteritza la programació d’enguany, sobretot si es compara amb edicions anteriors. “Hem buscat conjunt que surtin de la programació habitual, perquè hi hagi oferta per a totes les preferències”, va dir el vicepresident del Foment.
D’aquesta manera, a la programació s’hi poden trobar estils com el tango amb Vanguard Duo, o propostes originals com el quintet de vent Obac Ensemble. També hi ha concerts per al públic familiar com el que oferirà Quartet Sonor, o la destacada presència del cor infantil Amics de La Unió, que s’estrenen al Foment. Un clàssic de la temporada de l’entitat mataronina, L’Orquestra Terrassa 48, tornarà enguany, aquest cop acompanyada pel pianista Daniel Ligorio. La soprano Rosa Mateu i el pianista i compositor Moisès Bertran posaran el toc local. I una de les propostes més atractives arribarà de la mà de Kassia, un quintet de dones que interpreten músiques de compositores dels segles XVII i XVIII amb instruments antics.
-
Quartet Sonor: el primer concert
La música al Foment començarà a sonar aquest dissabte, dia 26, amb el primer concert del cicle de cambra i joves intèrprets. Els protagonistes seran Quartet sonor, amb tres violins (Frederic Descargues, Jaume Francesch Serrat i Toni Mallol) i un violoncel (Edgar Casellas). Un conjunt jove, que va arrencar a finals de 2011, amb l’objectiu de fer arribar la música clàssica a públics no habituals. Els quatre músics, procedents d’altres conjunts, van reunir-se amb la idea de fomentar aquest gènere musical entre grans i petits, trencant els tòpics que solen acompanyar-los. El concert d’aquest dissabte estarà dividit en dues parts. En la primera interpretaran peces de compositors clàssics com Schubert, Dvorak i Shostakóvich; i en la segona, peces populars de noms com ara tangos de Carlos Gardel i bandes sonores de John Williams com “La llista de Schindler”.
-
Comentaris