Fragment de l'obra Ricard II
Fragment de l'obra Ricard II

V. B.

El Festival Shakespeare potencia les coproduccions i activitats paral·leles

El certamen, que redueix pressupost, manté el teatre, la música i la dansa com a elements primordials però també s'obre a altres disciplines

La VII edició del festival Shakespeare, la segona que es fa a Mataró i la primera que la capital del Maresme assumeix en solitari, es presenta precedit per “dificultats”. Així ho ha reconegut aquest dilluns el president de l’IMAC, Sergi Penedès, en la presentació de l’esdeveniment, acompanyat de la seva directora, Montse Vellvehí. Els problemes derivats de la transició de Santa Susanna a Mataró, i la complicada conjuntura econòmica, que ha obligat a reduir despeses en pràcticament totes les activitats culturals municipals, han posat pals a les rodes. Vellvehí, però, ha assegurat que “tot i viure un any de crisi, podem seguir defensant el festival”. El Shakespeare de 2009 redueix pressupost, passa de dos a un escenari mantenint la masia de Can Ribot com a recinte, i amplia dates fins a 10 dies, del 31 de juliol al 9 d’agost. La programació està composada per sis obres, dues d’elles coproduccions del festival, i es potencien les activitats paral·leles per abraçar la majoria de disciplines possibles, des del teatre a la música passant per la dansa, el cinema o la literatura.

En l’àmbit exclusivament escènic, tal i com ja va avançar capgros.com, dues directores centren l’atenció: Irina Brook, que presentarà la seva particular visió tendra i humorística del Somni d’una nit d’estiu sota el títol En attendant le songe; i Carme Portacelli, que portarà una versió radical de Ricard II ambientada en un entorn sòrdid i contemporani. Les cireretes del festival, però, seran les dues coproduccions que es presenten enguany. La primera, que obrirà el certamen, estarà protagonitzada per la Big Band Jazz Maresme, que interpretarà peces de Duke Ellington inspirades en Shakespeare. La segona tindrà com a protagonista Mario Gas, que farà una lectura dramatitzada del text La caça de l’home d’Albert Balasch (Premi Gabriel Ferrater de Poesia 2009), inspirada en el Rei Lear. La dansa també tindrà el seu espai amb la companyia Moving Theatre i l’obra Fair Friends Shakespeare’s Sonnets. Els Sonets de l’autor britànic seran protagonistes del festival ja que enguany es compleixen 400 anys de la seva publicació. A partir d’aquesta efemèride, el certamen mataroní convoca una taula rodona amb quatre traductors dels Sonets

Aquesta iniciativa serà una de les diverses activitats paral·leles que enguany realitza el festival. En l’àmbit artístic, els jardins de Can Ribot acolliran la instal·lació visual mentre els versos visquin, del creador Salvador Juanpere, en coproducció amb el Centre d’Art Cal Massó de Reus. En el cinematogràfic, el mateix recinte servirà de marc per a la projecció d’Omakara, del director indi Vishal Bhardwaj. Una curiosa adaptació a l’estil Bollywood del drama Otelo. El festival Shakespeare també s’endinsa en terrenys literaris creant una col·lecció homònima dins l’editorial catalana Eumo dedicada a la figura i l’obra del dramaturg britànic. La col·lecció arrenca amb la publicació del volum Dues visions, que inclou dos articles de Stefhan Greenblat i Salvador Oliva que contraposen dues perspectives diferents en l’estudi i anàlisi de les obres històriques de Shakespeare. El llibre es presentarà a Robafaves l’1 d’agost. D’altra banda, el festival també reserva una cita per al públic familiar amb l’obra Giulietta, de la clown catalana Pepa Plana. A més, el festival mataroní s’integrarà en la Xarxa Europea de Festivals Shakespeare (el de la capital del Maresme és l’únic de l’Estat), amb l’objectiu de crear sinèrgies i compartir obres i coproduccions; i ha signat un conveni amb l’Institut del Teatre perquè els cursos que s’imparteixin durant el festival, a càrrec de Simon Tayol i Cristina Castrillo, serveixin com a crèdits a alumnes d’aquest centre d’arts escèniques.

Pressupost menor
El pressupost del festival és de 230.000 euros, dels quals 100.000 són aportats per l’Ajuntament de Mataró (l’any passat en va aportar 123.000), i la resta està sufragat per la Generalitat i els patrocinadors. Penedès ha explicat que la reducció pressupostària s’ha aplicat principalment en la reducció de dos a un escenari, i en l’assumpció per part de tècnics municipals de tasques que l’any passat es van externalitzar. el President de l’IMAC ha recordat que el pressupost local en arts escèniques s’acosta al milió d’euros anual, del qual també s’extreu la partida pel Shakespeare. Els organitzadors esperen repetir l’èxit de públic de l’any passat, quan es va arribar a cobrir el 92% de l’aforament, i creuen que les dates escollides són bones tot i situar-se en ple agost, passades les Santes i quan molts mataronins agafen vacances. “El Shakespeare no és un festival fet exclusivament per a Mataró”, ha recordat Penedès, tot i que Vellvehí ha matisat que amb aquest esdeveniment, la capital del Maresme “guanya un espai cultural que pot créixer”.

Consulta la programació a la pàgina web del festival

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive