La revetlla de Sant Joan torna a marcar, per tercer any, el festival Mataró, Cruïlla de Cultures, organitzat per la Casa de la Música Popular. Una festa a la platja del Varador, gratuïta, la nit del 23, serà la guspira que encendrà l'edició més ambiciosa i amb reptes vitals per a la seva continuitat: consolidar-se com a festival i ser econòmicament sostenible. Per aconseguir-ho, presenta el seu cartell més ambiciós i eclèctic, seguint la línia d'artistes que actualitzen i redefineixen les músiques del món.
En tant sols tres anys el festival ha crescut molt ràpid. Tant que fins hi tot es pot dir que ha sorprès els mateixos organitzadors. Així, enguany no hi ha un cap de cartell definit, un nom emblemàtic com ho eren Youssou N'Dour o Khaled en les anteriors edicions; n'hi ha, com a mínim, mitja dotzena, des d'Omara Portuondo a Mala Rodríguez (que tancarà el festival el dia 28 de juliol), passant per Fermín Muguruza, Muchachito Bombo Infierno, Lila Downs o Macaco. Cites que prometen ser tant massives com la nit «Mestizos» de 2006, i que obligaran a un esforç organitzatiu per evitar el cert desgavell viscut aquella nit del 24 de juliol al Parc Central.
De l'èxit d'aquests concerts, combinats amb les propostes més especialitzades i de menor format (Trilok Gurtu, Adriana Calcanhotto, Fanfare Ciocarlia), en depenen dos factors: convertir-se en un referent del mapa de festivals de tot l'Estat i, sobretot, eixugar les pèrdues patides l'any passat, que es van elevar als 100.000 euros. Els gestors del festival, amb Jordi Herreruela al capdavant, tenen claríssim que el festival ha de deixar de ser deficitari de manera immediata. La sostenibilitat econòmica, però, no passa per ser conservadors: enguany, el festival incorpora per primer cop dues produccions pròpies Portuondo amb la Big Band Latin Ensemble i la Fète Africaine, amb quatre artistes senegalesos), que posteriorment exhibiran el nom del Cruïlla per altres festivals.
Encavalcat amb Santes
L'any 2006 es va decidir que el punt i final del Cruïlla fos just abans que l'inici de Les Santes, per tal d'evitar l'estèril polèmica de les banderoles sorgida l'any anterior entre Patronat de Cultura i Casa de la Música. Enguany, però, es reedita l'encavalcament, tot i que amb un compromís tàcit d'ambdues parts de treballar perquè no hi hagi friccions. A canvi, Santes i Cruïlla formen un tàndem musical que feia anys que no es veia per la Festa Major de la ciutat.
Un altre dels grans reptes del festival és seguir incorporant públic de fora de Mataró. L'any passat, un 30% dels assistents eren de la ciutat, mentre que la resta es distribuïen entre Barcelona, el Maresme, el Vallès i un 6% de fora de l'Estat. Tot i que en cap moment es vol deixar de comptar amb el públic de la ciutat (el Cruïlla és un festival arrelat a Mataró gràcies al treball constant realitzat des de Casa de la Música amb les entitats de la ciutat), els organitzadors han constatat que 16 nits de concerts al llarg d'un mes sumen un pes que la capital del Maresme, per sí sola, no pot sustentar.
Consulta el programa de concerts del Cruïlla.
-
Les xifres del festival
· Una cinquantena d'artistes i punxadiscos, dividits en 16 nits de concerts, entre el 23 de juny i el 28 de juliol.
· 700.000 euros de pressupost. 92.000 euros els aporta l'Ajuntament i 45.000 euros la Generalitat.
Els músics provenen de 12 països: Espanya, França, Anglaterra, EUA, Uruguay, Senegal, Mèxic, Cuba, Rumania i Brasil, Índia i Itàlia.
Cinc escenaris: el Parc Central, el teatre Monumental, el camp de futbol del Cerdanyola, la sala Clap i la platja del Varador.
Més de 1.000 persones involucrades en el festival, entre artistes, tècnics, personal de barra, estudiants i entitats col·laboradores.
Multitudinari concert de Bersuit del Cruïlla de l'any passat.
Comentaris