Una quarantena de grups, cantautors i discjòqueis repartits en cinc caps de setmana, del 23 de juny al 23 de juliol, i l'algerià Khaled, el nigerià Femi Kuti, els malaguenys Chambao, el gadità José Mercé, l'índia Anoushka Shankar o els argentins Bersuit com a principals reclams. Són els elements bàsics de la segona edició del festival de músiques del món Cruïlla de Cultures, promogut des de la Casa de la Música Popular, que comença demà divendres dia 23 a les onze de la nit amb una revetlla de Sant Joan a la platja del Varador.
Serà de nou un acte gratuït on s'espera concentrar almenys les set mil persones que, segons l'organització, s'hi van concentrar l'any passat. Hi haurà actuacions en directe -The Cabrians, Hermano ele, Chulito Camacho, Ranking Soldiers- i discjòqueis com Clap dj's i Eclectic Method -que també inclou videojòqueis. En aquesta ocasió, però, la cita inclou un pròleg infantil a la zona de Can Margarit a partir de les sis de la tarda on s'ha programat una festa infantil, un taller de construcció de maraques de llauna i la rua a dos quarts de vuit del vespre que desplaçarà l'acció ja cap a la Platja del Varador -s'avança així respecte al model de l'any passat-.
Més i millor Cruïlla
En la seva primera edició, el Cruïlla de Cultures va presentar un cartell eclèctic, encapçalat per Youssou N'Dour i Ojos de Brujo. Enguany pren una dimensió molt més ambiciosa. El seu pressupost pràcticament es dobla, i passa de 350.000 a més de 640.000 euros, mentre que el nombre de concerts es triplica (de sis nits amb programació musical es passa a disset).
A diferència de l'any passat, quan el festival es va haver de muntar gairebé a correcuita, els organitzadors han disposat de molt més temps per confeccionar el cartell i crear un esdeveniment més a la mida de les seves intencions. Així han aconseguit contractar la majoria d'artistes en exclusiva per a tot Catalunya, i ubicar els concerts més potents en cap de setmana. Les previsions del públic s'eleven a les cinquanta mil persones, vint mil més que el 2005.
La fórmula del festival és programar actuacions en recintes interiors el dijous i el diumenge (Clap, Monumental i Casal Nova Aliança) mentre que els concerts més festius i amb més aforament s'ubicaran en divendres i dissabte en espais oberts (Parc i el Pati de Can Marchal).
Músiques del món però de so contemporani
En aquesta ocasió el Cruïlla de Cultures torna a apostar per les músiques del món però amb un matís: el festival busca artistes d'arreu del món que parteixin de les músiques d'arrel, però per crear so contemporani. Música tradicional de diferents cultures actualitzada, doncs, i empeltada de sons com el pop o l'electrònica.
Consulta el programa de concerts del Cruïlla
-
IMPEM i PMC signen un conveni d'ajuda al Cruïlla
La implicació de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM) en la política cultural de la ciutat s'ha escenificat avui dijous dia 22, un dia abans de l'obertura del Cruïlla de Cultures, amb la signatura d'un conveni entre IMPEM, Patronat Municipal de Cultura (PMC) i la cooperativa que gestiona el festival per valor de 89.000 euros. D'aquests diners seixanta mil corresponen a l'aportació del PMC, bàsicament en qüestions d'infrastructures, mentre que els 29.000 restants corresponen a l'IMPEM, que s'encarrega de tot l'apartat de promoció de l'event. Graupera ha dit que un festival com el Cruïlla encaixa perfectament amb les línies culturals traçades des del seu departament mentre que Romero ha apuntat que l'event lliga també amb el Pla de Promoció de la Ciutat aprovat el 2004.
L'any passat la manca d'entesa entre el PMC i els organitzadors del festival va derivar, per exemple, en què l'ens autònom encarregat de la cultura municipal va decidir retirar les banderoles del festival i col·locar les que al·ludien a Santes quan encara faltaven deu dies per la finalització del festival. Aquests desencontres van provocar reunions entre els promotors de la Casa de la Música i l'alcalde Joan Antoni Baron, que van provocar la derivació a l'IMPEM d'una part de les tasques encomanades a l'Ajuntament respecte el festival.
Entrades venudes per tot Catalunya
Durant la roda de premsa, Herreruela ha explicat que fins ara ja s'han venut entrades a totes les províncies catalanes i fins i tot al Sud de França. Aquesta dada ha servit al membre de la cooperativa que impulsa el festival per donar proves de la bona rebuda que està tenint durant aquests dies. Herreruela ha comentat que els responsables del festival estan fent entrevistes diàries i que la resposta que estan tenint dels mitjans de comunicació "és fantàstica". El promotor musical ha explicat les estratègies de publicitat que s'han dut a terme per arribar al públic immigrant, com per exemple contractar persones de cada comunitat que viu a Catalunya per fer corre el boca a boca entre els seus coneguts.
Aspecte de la rua de Sant Joan de lany passat.
Comentaris