Hi ha opcions polítiques que en aquest referèndum diuen que cal votar no, però no totes elles coincideixen en el perquè. A gran trets, hi ha els que no volen construir Europa ja que creuen que això va en detriment de les particularitats dels seus components que quedaran diluïdes en una barreja amb d'altres dels que no en volen saber res. Son els nacionalistes d'extrema dreta que no creuen en els valors que la Unió europea propugna, que volen mantenir les essències tradicionals de les seves collectivitats. Aquesta posició és retrògrada ja que aquestes particularitats són les que han dessagnat el nostre continent, i els valors que volen mantenir es basen en el xovinisme i la intolerància cap a l'altre. Tenen alguna força, i són ben coneguts a França, a Àustria, a Alemanya, i fins hi tot a l'avançada Holanda. N'hi ha d'altres el rebuig a la construcció europea dels quals es basa en criteris econòmics de pèrdua d'independència en la pressa de decisions per part dels antics estats-nació, ja que el que defensen com a model de política econòmica s'avé poc amb l'"intervencionisme" que es porta a Brusselles. Probablement els més coneguts són els euroescèptics del Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord.
Però, també hi ha els que diuen que cal votar no perquè creuen que caldria anar més enllà del que es proposa, per ells caldria més Europa. Pensen que hi ha un seguit de qüestions de tipus cultural, especialment de reconeixement d'especificitats lingüístiques (i això és molt present a Catalunya, mentre que curiosament no hi és al País Basc) o de reconeixement de drets socials, o qüestions ambientals, fins hi tot d'ordre militar o de política exterior, en que caldria ser més agosarats. Segurament alguns d'aquests són l'altre cap de l'arc polític que és dona a Europa (fraccions més o menys residuals de l'antic moviment comunista), amb molts matisos ja que entre els que composen aquest cap hi ha molta varietat d'opinions, i de posicions.
Crec que cal votar sí. Jo m'alinio amb les opcions polítiques que pensen que cal votar sí en el referèndum ja que el que se'ns proposa representa un altre pas endavant en un procés que, com he dit al començament, fa uns quants anys que dura, que fins ara no ens ha anat malament, i que crec que encara té un llarg recorregut per fer.
Quins són els avantatges que ens ha portat fins ara la construcció europea? De primer i el més important: s'ha bastit l'espai geogràfic més ample i sòlid de pau al món. Venim -potser els espanyols no en som prou conscients- d'una llarga tradició de guerres entre nosaltres; especialment horroroses foren les que van tenir lloc al segle passat. El que en aquests moments ja sigui història, de per si val tot el reconeixement per millorar-ho amb més gent i aprofundir-ho. I aquest espai també és el més ample en el desenvolupament de la democràcia i de les llibertats. De com més de 450 milions de persones viuran sota uns valors que pacient i tenaçment van obrint-se camí en la història de la Humanitat i que voldríem universals però que sabem que en molts llocs de la Terra encara passaran molts anys fins que arribin a posseir-los. Que hem construït un gran espai de progrés material i social, que fins i tot és conegut com a model societari enfront a altres modes de desenvolupament i creixement econòmic existents, que malgrat el seu èxit, no tenen tots els components de protecció i seguretat que dóna el nostre. Són evidents en aquest aspecte les diferencies en models d'altres continents. I per últim, Europa és un gran espai de solidaritat, no només social i econòmica, sinó àdhuc ambiental amb el conjunt del planeta. Sols cal veure qui fa els esforços, a vegades estèrils o infructuosos, però esforços al cap i a la fi, en tots aquells temes punyents del món d'avui.
Algú diu que aquest pas que podem fer amb el nostre vot no és un pas endavant sinó que és un pas en fals. Rebutjo aquesta opinió, ja que de guanyar el "no" restaríem allà on som sense poder donar resposta als problemes que tenim ara el davant i que he explicat al començament que van portar a la reflexió de com avançar, donaríem ales als que no volen la construcció d'Europa, i en nom d'alguns valors importants i respectables retrocediríem en l'assoliment d'altres més importants que en el fons són els que permeten l'existència dels primers. Sense llibertats no hi ha llengua, prou que ho sabem els catalans!, sense progrés no hi ha drets socials, prou que ho saben els sindicats! Sense solidaritat no hi ha coexistència, prou que ho saben els immigrants! Sense pau no hi ha tranquillitat, prou que ho saben els pares i les mares del món!
Votar "sí" en el referèndum pel Tractat per la Constitució europea del proper 20 de febrer és dir si a continuar caminant en un camí de pau, democràcia i llibertat, progrés, i solidaritat, del que ens queda molt per recórrer, en el que haurem d'ajudar als nouvinguts i als que s'hi afegiran, i que haurem de mostrar a molts d'altres com el millor camí pel conjunt de la Humanitat.
Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online
cheap phentermine online orlistat soma online lipitor
diazepam
cheap adipex sonata generic online
generic cialis online order vicodin online
modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil
order adipex
alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline
retin
lansoprazole paxil buy soma
naproxen keflex
Comentaris