Dia de Sant Jordi, la rosa i el llibre. Les llibreries ocupen un espai exterior, en aquesta diada, per mostrar les novetats editorials i els seu fons bibliogràfic. Durant l’any proporciona un cert atabalament haver triar entre la infinitat de títols que s’exhibeixen en aquests establiments, per Sant Jordi les novetats que hom ofereix al carrer propicien un acostament innegable a les obres escrites però, tot i l’èxit repetit un any darrera l’altre, hom pot pensar que tot plegat és com una flor d’un dia.
A Catalunya, es produeixen al llarg de l’any milers de llibres en la nostra llengua a més de les desenes de milers en altres idiomes. Malgrat aquesta realitat, les hàbits lectors de la nostra societat mostren, segons les estadístiques, un interès i una pràctica baixes de la lectura.
Enfront d’aquesta realitat, potser serà bo de preguntar-nos si els centres educatius ensenyen a llegir adequadament i eduquen per a la lectura, per a trobar-hi gust. Les famílies tampoc n’estan exemptes de responsabilitat. “ Saber llegir i escriure “ era màxima dels continguts formatius als inicis de l’escolaritat obligatòria al s. XIX. És clar que aquesta expressió tenia un significat més ampli que “ aprendre de lletra “. Actualment, però, tot fa pensar que en molts casos , acabats els aprenentatges de la lectura i de la escriptura mecàniques, la comprensió, l’entonació i la dicció, resten arraconades i als alumnes els fa més peresa que ganes d’agafar un llibre per llegir. Tampoc el panorama dels nostres dies invita a creure que la pràctica lectora, quan es fa, es realitzi en mires a gaudir del plaer lector.
La lectura és un aprenentatge bàsic sense el qual no hi ha capacitat d’adquirir coneixements, és el portal del coneixement més enllà del que poden captar els nostres sentits. És possible que els nens de cinc a dotze anys no tinguin cda un el seu llibre de lectura a l’escola ? Es veu que això passa als nostres dies.
Potser val la pena recordar que saber llegir i escriure bé, que gaudir del text implica la participació activa de la ment i contribueix al d’envolupament de la imaginació.
Quan els resultats estadístics – fem relació a les proves PISA - ens parlen de la fluixesa que mostren un percentatge elevat dels nostres nois i noies en edat escolar en aquestes disciplines, ens diuen en conseqüència, que en bona part són negats per obtenir una informació correcta emanada dels textos tant dels escrits sobre paper, com dels digitals. Que igualment resten privats per a viatjar pels camins del temps i de l’espai i, al cap i a la fi, de conèixer plenament la vida i els seus elements tan significats com són l’ambient, els costums i les grans creacions literàries que han fet els nostres autors i autors de tot el món.
I és que si mirem al nostre entorn també ens adonarem que la lectura no sempre és igual per a tothom. En una estadística de fa uns cinc anys, esmento de memòria, s’indicava que durant el període escolar, el 55% dels alumnes d’educació Primària manifestava que llegir els agradava molt, però en el mateix curs escolar, els alumnes de Secundària que feien aquesta afirmació només arribava al 8 %.
És evident que el Dia del Llibre és per a adquirir llibres, per regalar-ne. Perquè, és possible imaginar una vida sense llibres ? Ja que els llibres són la memòria del món, com diria E. Teixidor.
Ens cal, doncs ,un bon foment del gust per la lectura, des del seu aprenentatge fins al plaer d’ obrir un llibre perquè quan llegeixes ets on vols, ets com vols i ets quan vols. Lectura i llibre, una relació indefugible.
Comentaris