Pere Antoni De Dòria, intervenint al reportatge
Pere Antoni De Dòria, intervenint al reportatge

capgros.com

Desmuntat Laietana destapa múltiples irregularitats a la gestió de la caixa

El documental de la productora mataronina Clack emès al 30 minuts mostra casos de nepotisme i d'inversions fora de mida a l'entitat d'estalvis

‘Desmuntat Laietana’, el reportatge firmat per la productora mataronina Clack i emès ahir diumenge a l’espai 30 Minuts de TV3, destapa tot tipus d’irregularitats comeses per la desapareguda entitat d’estalvis. A més de l’estafa de les Preferents, el reportatge assenyala casos de nepotisme, protagonitzats per la família de qui en va ser director general, Pere Antoni de Dòria. També recull tot un seguit d’inversions immobiliàries absolutament temeràries fruit de la mala gestió de la Caixa que la van acabar portant a la ruïna i la desaparició.

Els fills de Dòria, director general de l’entitat durant 31 anys, van facturar gairebé 3 milions d’euros a l’entitat d’estalvis a través de les seves empreses. El reportatge aporta documentació sobre les relacions laborals dels tres fills, a través de nòmines de càrrecs dins de la caixa o bé amb serveis externs d’assessoria. Dòria, entrevistat al reportatge, hi constata que els honoraris que cobraven els seus familiars estaven “reglamentats i controlats” i deixa anar que “de fills de dirigents, a les entitats d’estalvis n’hi havia molts”.

Venda amb informació privilegiada
Més polèmic encara és l’episodi en part ja conegut de la venda de les Preferents que Dòria i la seva família acumulaven, per valor de més d’un milió d’euros, i que es va realitzar abans que aquestes perdessin tot el seu valor, gràcies a disposar d’informació privilegiada. En la seva intervenció a la comissió d’investigació del Parlament, a pregunta d’ICV-EUiA, l’exdirector general només va reconèixer la venda de les Preferents que tenia la seva dona, i va negar la de la resta de la família (els fills, una jove i també néts).

‘Desmuntant Laietana’, però, recull testimonis d’extreballadors, entre ells Amèlia Vives, que assegura que van rebre una trucada del departament d’oficines que els urgia a vendre “una partida del ‘jefe’ gran”, en referència a Dòria. “Els empleats assumim llavors que aquell senyor i la seva família tenen preferència”, diu. L’exdirector general reconeix en el reportatge allò que va negar al Parlament. “Només coneixia el cas de la meva dona, després me’n vaig assabentar que la resta era veritat, no ho sabia, els meus fills ja són prou grans”, resol.

Operacions immobiliàries sospitoses
El reportatge també deixa molt malt parat el darrer director general de l’extinta caixa, Josep Ibern, que en aquest cas es va negar a respondre a les preguntes dels seus autors. Ibern i diversos familiar seus va promoure l’empresa Promovaneras SL, que tenia en propietat uns terrenys a Llavaneres. Aquests terrenys els va adquirir una empresa amb vincles amb Caixa Laietana per un preu més de 20 vegades superior al del mercat. El reportatge també denuncia com l’entitat es va abocar en projectes immobiliaris internacionals, la majoria fallits i que van abocar la caixa a la seva desaparició. Entre ells, un resort turístic a Tailandia promogut per una empresa vinculada també al polèmic cas de Llavaneres, a la qual Caixa Laietana va concedir nombrosos crèdits sense disposar d’avals ni plantejaments convincents.

Més dades comprometedores
També s’aporten dades comprometedores sobre dos expresidents de Caixa Laietana. En el cas d’Antoni Bonamusa, es demostra que els materials de construcció de la nova seu de l’entitat, ubicada al Pla d’en Boet, els van aportar les empreses dels seus fills, que van facturar 500.000 euros. Sobre Jaume Boter de Palau s’explica com se li va concedir un crèdit d’1,3 milions d’euros per a la masia de Can Català on resideix actualment, i que mai va tornar aquests diners. Bankia, entitat en la qual es va fusionar Caixa Laietana, ha iniciat el procés d’execució de la casa de l’expresident.



Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive