Pep Riera

De l’hort a la taula

Ho va dir la Carme Ruscalleda no fa gaire durant la presentació del catàleg maresmenc de productes de la terra i artesania alimentària. I s'ha repetit en la presentació de diferents jornades gastronòmiques, la darrera a la nau Gaudí a Mataró: “que no és possible una bona cuina, al restaurant o a casa, sense una pagesia de proximitat que garanteixi una oferta de productes en fresc, variats, de qualitat i segurs”.

Som lluny, per tant, d'aquell discurs que ens ha martellejat durant anys i que repeteix que la pagesia havia de plegar, sobretot en comarques de fort creixement urbanístic com el Maresme, i que els aliments ja vindrien de països allunyats a molt bon preu.

Ara sembla que aquest discurs, que en el fons reflectia una ideologia ultraliberal, s'ha atemperat una mica. D'una banda perquè la cris econòmica, que ara ja no nega ningú, ha posat al descobert les vergonyes d'un model de creixement fonamentat en el totxo i l'especulació. I de l'altra, perquè un any abans que punxés la bombolla s'havia produït un fet amb el que sembla que cap economista hi comptava: la puja sobtada en el mercat mundial de tot un seguit de productes agraris bàsics per a l'alimentació. Recordem que això va provocar un gran desgavell mental en el gremi dels que creuen saber trobar la interpretació correcta de tots els fenòmens econòmics i les seves repercussions socials.

Uns deien que la causa de tot plegat era la desviació de cereals i lleguminoses cap a la fabricació d'agrocombustibles. Altres que els responsables eren la Xina i l'Índia, convertits ara en grans importadors d'aliments. I pocs que l'especulació en els “mercats de futurs” dels productes agroalimentaris n'havia estat un factor determinant, potser el més important, al costat dels altres.

De fet, si no hagués esclatat la crisi m'hauria agradat veure els efectes inflacionistes causats per la puja dels aliments al costat dels preus màxims assolits pel petroli. Penso que en el països amb inflació endèmica, com és el cas de l'estat espanyol, que ni amb l'euro s'ha controlat, no existia cap “pla B” per reconduir la situació, com ho feien altres estats veïns. I és que l'estabilitat econòmica només s'aconsegueix potenciant l'economia productiva i no pas afavorint totes les activitats especulatives.

I en aquest terreny és fonamental que els responsables polítics tinguin molt clar quin és avui, en el contexte de les economies desenvolupades, el paper de l'agricultura de proximitat, que permeti oferir als restaurants i a tota la societat uns productes en fresc, de molta qualitat i a uns preus raonables. I sobretot conservant i millorant tot un seguit de varietats mitjançant acurats sistemes de selecció. I que aquests darrers quaranta anys el negoci dels híbrids i avui els transgènics amenacen amb la seva desaparició.

Peró per potenciar una agricultura de proximitat, amb productes de temporada i bones varietats, cal mantenir unes zones agrícoles estables allunyades també del “mercat de futurs”, és a dir, de l'especulació. A mi em fa l'efecte que avui una bona part de la societat hi creu cada cop més. En el fons perquè disposar d'un rebost ple d'aliments a prop de casa és una opció pròpia de gent assenyada.

El que ja no tinc tan clar és si els responsables polítics ho tenen també clar, immersos com estan en el seu “pragmetisme” a l'hora de prendre decisions compromeses.

I com a botó de mostra: perquè no han reaccionat al veure el traçat del tren orbital que vol esquarterar de cap a cap les Cinc Sènies? És només un problema de manca de sensibilitat o és no tenir gens clar en quin model de territori volem viure, si més no per tot allò de la qualitat de vida. I quina ha d'ésser el nostre molde alimentari, que també està relacionat amb la qualitat de vida i fins i tot amb la salut. Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone tramadol orlistat

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive