Noemí Ayguasenosa

Consulta sí o sí

El passat 12 de desembre, CIU, ERC, ICV, EUiA i CUP acordaven bona part del procés per exercir el dret a decidir: la pregunta, la data i la via.

Per mi el més important és la inequívoca voluntat de donar veu a la ciutadania, donar sortida a les mobilitzacions multitudinàries que demanàvem un canvi de l'estatus quo. Veu perquè la ciutadania es pugui expressar i decidir quina relació volem amb l'Estat. Una qüestió de radicalitat democràtica. Per això em pregunto: pot ser compatible ser d'esquerres i no defensar el dret a decidir?

Ara, el camí cal fer-lo pas a pas per guanyar legitimitat. Amb el màxim de consens: el primer, la via del Congrés dels Diputats, demostrant que la legislació espanyola permet la consulta, i que si no és així és per manca de voluntat política.

Pel que fa a la pregunta, considerem que és una bona pregunta, especialment per la seva inclusivitat, ja que garanteix que diferents sensibilitats unides pel dret a decidir puguin expressar la necessitat de desencallar la situació. Des d'una relació d'iguals amb l'Estat, des de la pròpia sobirania, com a subjecte polític. Cercant el màxim d'aliances. En aquest sentit, aplaudim el paper d'Izquierda Unida en la defensa del dret a decidir.

Qualsevol que vulgui canviar la situació i trencar amb el model autonòmic pot votar Sí a la primera pregunta. Una pregunta que té consens més enllà dels partits que ho acorden: UGT, CCOO, FAVB, per exemple, han manifestat el seu acord. I que té absències difícils de digerir per a l'esquerra del país. Esperem que cada cop s'hi sumi més gent.

Per nosaltres aquest acord també significa que no cal bescanviar pressupostos ni retallades per aconseguir la consulta. ICV volem construir el país des del dret a decidir, però també oposant-nos fermament a les retallades. Dissenyant quin model de país volem. El nostre concepte de sobirania té un sentit més ampli: les polítiques d'austeritat atempten contra la sobirania de les classes treballadores, dels drets i llibertats de la ciutadania catalana. Un procés que ens il•lusiona perquè ens permet dissenyar quina Catalunya voldríem en termes socials, també!

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive