-
-

Consells per detectar possibles casos de ciberbullying

Un problema que creix amb la presència d'Internet.

Es calcula que un de cada tres casos d’assetjament entre adolescents es produeix a través d’internet. Les xarxes socials i les vies de comunicació com el Whatsapp poden ser una eina on l’assetjador o assetjadors segueixen molestant i humiliant a la víctima fora del recinte escolar. Per evitar-ho hi ha algunes pautes que han de prendre els pares, familiars, tutors i educadors. 

A l’escola: a la majoria d’escoles s’imparteixen xerrades i tutories per parlar de l’assetjament, tant el realitzat a l’escola com el ciberassetjament a través d’internet. És una bona eina perquè els nens i adolescents prenguin consciència dels seus actes i no formin part d’aquesta pràctica tan tòxica. 

A casa: és important que l’entorn familiar guiï a l’adolescent amb un bon ús de la tecnologia i de les xarxes socials. Els valors, especialment l’empatia, han d’estar presents a casa perquè el nen aprengui des de petit què és el respecte i com s’ha de tractar als altres. També cal prestar atenció per detectar si el nostre fill- o nét, nebot, cosí...- pot estar sent víctima de ciberassetjament. En moltes ocasions el menor no ho comenta als adults per por o vergonya. En aquest sentit és important trobar estones per parlar amb ell o ella, saber com li va l’escola, qui són els seus amics, si té problemes, etc. 

Sèries i pel·lícules: actualment hi ha documentals, reportatges, sèries i pel·lícules que tracten l’assetjament i on es pot veure tant la part de la víctima com dels agressors. És important que l’alumne vegi com es pot comportar un possible agressor- o còmplice- perquè potser està fent mal a un company sense ser plenament conscient dels seus actes o de la repercussió que això té en la persona. 

Casos reals: internet està ple d’entrevistes, vídeos a YouTube i articles sobre víctimes d’assetjament i fins i tot d’antics assetjadors que demanen perdó pels seus actes. Consultar aquesta informació pot servir per saber exactament què es considera assetjament, què no ha de permetre mai l’adolescent, com denunciar aquests actes, com parlar-ho amb adults, etc. 

Organitzacions i associacions: hi ha organitzacions com Save The Children que tenen equips que treballen exclusivament pels casos de bullying i ciberbullying. Compten amb experts i guies que poden ajudar tant en l’àmbit eductiu com en peticions d’ajuda. La Generalitat de Catalunya compta amb el telèfon gratuït 116 111 d’Infància Respon, està operatiu les 24 hores del dia de forma gratuïta, totalment anònima i no deixa cap petjada. 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive