Jordi Lopesino

Cometes a Mataró

Fa molts dies que no sentim a parlar de cometes brillants al cel. I quan parlo de cometes brillants vull dir cometes que es veuen a simple vista; perquè tot i que no els veiem, degut a la seva feblesa, ara mateix hi ha uns 90 cometes volant per sobre dels nostres caps. Una part molt important d’aquests noranta cometes són tan febles que necessitaríem un gran telescopi per veure’ls, però vint d’ells són prou brillants per detectar-los amb telescopis més modestos.

La nit del 9 al 10 de gener vaig fotografiar, des de l’observatori Sant Pere de Mataró, un d’aquests cometes: el C/2010 S1 LINEAR; com veieu té un nom poc romàntic. Podeu veure’l en una imatge, que és el resultat d’integrar el cometa durant quasi una hora i mitja. (les estrelles són allargades perquè he seguit el cometa, que és una boleta al mig de la imatge). També he muntat un video amb totes les imatges on veureu com es mou entre les estrelles. De fet aquests pocs segons de video són quasi una hora i mitja de temps normal.

Aquest cometa viatja a uns 58000 hm/h i està a unes 7 unitats astronòmiques del Sol (cada UA són 150 milions de km; feu la multiplicació). El cometa transita dins de la constel·lació de Lacerta, però fora de l’abast de telescopis petits, i de l’observació visual. Brilla amb una magnitud de 16... Això vol dir que es unes deu mil vegades més feble que la estrella més feble que podem observar a simple vista. Aquest és un cometa periòdic, però té un període de més de nou cents mil anys. I aquí el teniu, perquè pugueu gaudir-lo  malgrat tot.


 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive