De moment, encara no. El portaveu del grup municipal de CiU, Joaquim Fernàndez, ha anunciat que la federació nacionalista encara no es resigna al canvi d'ubicació de l'antiga fàbrica Fàbregas i de Caralt i ha posat una sèrie de condicions per a donar un sí definitiu al projecte de reconstrucció de la fàbrica. Tanmateix, CiU considera el canvi de postura del govern tripartit un petit èxit de la federació i hi veuen l'acceptació d'una equivocació en el procés per part de l'executiu local.
En absència del líder de CiU, Joan Mora, de viatge a la Xina, Fernàndez i el regidor Marcel Martínez han estat els encarregats de valorar l'informe del govern. Ho han fet en una roda de premsa a fora de l'edifici de PUMSA, a l'interior del qual el regidor d'Urbanisme, Ramon Bassas, havia presentat aquest informe als mitjans de comunicació feia pocs minuts. Els representants de la federació han lamentat haver de fer la valoració sense cap més informació que les paraules del regidor d'Urbanisme, Ramon Bassas. A hores d'ara no tenim cap document, cap informe, cap dibuix, s'ha queixat Fernàndez, que ha afegit que tampoc ens han sabut dir quin és el cost dels estudis.
CiU ha posat algunes condicions abans de donar el sí a la proposta del govern. Aquesta resposta afirmativa passaria per comptar amb el vist-i-plau de la FAVM i la Plataforma Salvem Can Fàbregas, per esgotar totes les opcions de salvar la fàbrica i perquè el cost de la reconstrucció no el sufragui El Corte Inglés. Aquest darrer punt és el més sensible, ja que la federació nacionalista es nega en rodó que els diners d'aquest trasllat-rèplica surtin de la partida que els grans magatzems es van comprometre a destinar per a la conservació del patrimoni: no s'hi val a destinar diners d'aquests per una cosa que ha causat el propi govern no gestionant-la bé.
Sí al Corte Inglés i sí a la conservació de la fàbrica
Fernàndez ha insistit en diverses ocasions que la proposta del govern és la construcció d'una rèplica de la fàbrica i no pas un trasllat, però tot i així, CiU veu en el gest del govern municipal un reconeixement que s'han equivocat de totes totes en el plantejament del cas de Can Fàbregas i de Caralt. Veiem que hi ha hagut un canvi respecte a la proposta inicial del govern municipal, que per CiU es limitava a descataloguem la nau i després l'enderroquem. A aquest canvi, Marcel Martínez hi ha contraposat la coherència de la federació nacionalista: nosaltres no ens hem mogut d'on estàvem.
Tot i que amb alguns matisos perquè la realitat és la que és CiU ha reiterat la seva postura sobre la fàbrica. La posició dels nacionalistes passa per un absolut i rotund desig que vingui una locomotora comercial a Mataró, un fet que consideren bo i necessari per a la ciutat. A la vegada, però, CiU defensa que la nau ha de conservar-se allà on és. Davant del trencaclosques actual i les possibles dificultats per a encaixar-hi els desitjos de CiU, Joaquim Fernàndez ha volgut deixar clar per si de cas que si El Corte Inglés es tira enrere i no acaba venint a Mataró mai serà per culpa nostra.
Diàleg amb la ciutadania
Per CiU, ara és el moment de continuar escoltant la ciutadania i és per això que han anunciat que tenen la intenció de reunir-se properament amb la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró (FAVM) i amb la Plataforma Salvem Can Fàbregas i de Caralt. A més, CiU vol organitzar actes públics sobre la qüestió i no descarta sol·licitar un debat públic entre Joan Mora i Joan Antoni Baron.
La federació ha celebrat l'oferiment de diàleg fet pel govern municipal i ha manifestat que ells també estaven absolutament oberts a mantenir converses amb l'executiu. CiU, però, ha volgut remarcar que aquest diàleg s'haurà de dur també a terme amb la ciutadania i ha citat com a agents importants la FAVM i la plataforma. Fernàndez ha manifestat que el govern no ha de convèncer només CiU, ha convèncer la ciutadania.
-
Comentaris