'Celobert', de David Hare, és la darrera aposta teatral de l’actor i director Josep Maria Pou. Un text que Pou ja va interpretar l’any 2003, i amb gran èxit: més de 100 funcions al Romea i una gira arreu de Catalunya amb més de 70.000 espectadors. Nou anys després, va decidir recuperar el text i representar-lo de nou, aquest cop a l’escenari del Teatre Goya. I un cop més, el muntatge ha estat un èxit. ‘Celobert’ es troba en plena gira pel territori català, i aquest dissabte arriba al Teatre Monumental, dins del cicle ‘Teatre i Política’ que promou l’IMAC.
Tal i com va explicar Pou en la presentació del muntatge, ‘Celobert’ "aconsegueix parlar de política, dels problemes de la societat actual, fer una brutal denuncia del sistema social i d'actuacions de determinats partits en un debat d'idees". I tot això, enmig d'una història d'amor perdut. Pou interpreta el personatge de Tom Sergeant, un capitalista, ric i propietari de pròspers restaurants, que es queixa dels 18 anys del seu fill Edward i es vol reconciliar amb Kyra Hollis, la seva jove examant, excambrera i excangur del fill, que s'ha convertit en una professora d'escola compromesa socialment. L'Edward i la Kyra es troben a un loft de la perifèria de Londres. Els dos personatges es troben i mostren les seves diferències en la forma de pensar i viure. Discuteixen sobre la traïció, la culpabilitat, la compatibilitat dels valors i els amors perduts.
Pou va explicar que 'Celobert' és una funció i un text "fantàstic que s'emmarca amb l'anomenat teatre d'idees i de debat". Recuperen 'Celobert' no per una passió personal de Pou, sinó perquè tracta una cosa que ara és més actual que el 2003 com és "la injustícia social, la dicotomia dreta i esquerra entre dues persones, amb dos conceptes diferents del món" des del punt de vista conservador i de dretes fins la noia progressista. Pou ha ressaltat així l'actualitat del text i els debats que es produeixen entre els personatges.
L'obra està composada només per tres personatges: Pou interpreta a Tom Sergeant, Roser Camí a Kyra Hollis i Jaume Madaula a Edward Sergeant. Com ha explicat el mateix Pou. Pel que fa les diferències envers el 2003, han variat l'escenografia que abans era més conceptual i n'han creat una de nova que "ajuda més als personatges i situa més a l'espectador”. L'espectacle del 2003, que va ser dirigit per Ferran Madico, va ser reconegut amb el Premi Nacional de Cultura en la categoria de teatre, el Premi ARC 2004, el Premi Els millors de 2003 i el Premi Teatre BCN 2003 com a millor actor per a Josep Maria Pou.
Dissabte, dia 1. A les 9 del vespre al teatre Monumental
-
Comentaris