Ampliar les línies d’ajut a la creació musical és el principal repte que s’ha marcat la Casa de la Música Popular (CMP) de Mataró a partir d’aquest 2009. L’organisme, participat per Visual Sonora (l’empresa que gestiona el Clap), l’IMAC i l’Institut Català d’Indústries Culturals de la Generalitat compleix enguany el seu quart aniversari i vol fer servir l’efemèride com a trampolí per fer un salt endavant definitiu. El model de Casa de la Música ja s’ha consolidat a la ciutat i a tot el territori català, fins al punt de liderar la creació d’una xarxa de centres similars a quatre ciutats més de Catalunya. Però l’IMAC i Visual Sonora han detectat mancances. “Encara no s’ha potenciat prou el paper de suport a la creació musical”, va dir el regidor de Cultura, Sergi Penedès, en la roda de premsa del quart aniversari de l’entitat. I aquest serà el principal front d’actuació dels seus responsables a partir d’ara.
Les principals novetats en aquest sentit són dues: la posada en marxa de tallers d’autoenregistrament, perquè els grups o músics en solitari puguin enregistrar cançons a casa seva (una opció que cada cop prenen més conjunts ja que el material necessari és cada dia més accessible econòmicament i requereix de menys espai); i la creació de beques per l’enregistrament de maquetes, una iniciativa en la qual hi col·labora el col·lectiu mataroní La Flama. A això s’hi suma projectes ja existents que es potenciaran com els tallers i masterclass d’instruments i de tecnologia musical, o els Banc de Proves, que ofereixen l’escenari del Clap a grups novells perquè mostrin el seu talent. La sala també ofereix “stages” a grups consolidats i de recent creació perquè assagin el directe. A la vegada, pensen oferir jornades d’assessorament perquè els grups s’informin sobre qüestions com els drets d’autor o la promoció a través d’Internet. Tot plegat vol incidir en la línia que ja manté l’IMAC d’ajudes en sectors com les arts escèniques. “El nostre objectiu ha de ser donar suport a la creació”, va resumir Penedès.
Els nous projectes, però, no s’acaben aquí. En l’àmbit de formació musical a les escoles, Casa de la Música impulsarà el “Músiquetes a la Bressola”, una iniciativa destinada a les escoles de primària per fer un treball pedagògic recuperant el cançoner clàssic infantil dels Països Catalans. I pels del secundària, potenciaran un concurs literari d’interpretació de hip-hop, utilitzant aquest gènere com a reclam perquè els estudiants de català, castellà o anglès s’interessin per les estructures lingüístiques, la mètrica o el vocabulari. També s’ampliarà la col·laboració amb entitats de la ciutat i la presència de CMP al carrer, amb tastets d’instruments i la creació d’una nova formació musical nombrosa que s’afegirà al cor Gospel Sons i a la Big Band Jazz Maresme. Es tracta d’una fanfàrria (conjunt de vent i metall especialista en rues i actes de carrer) que s’estrenarà probablement l’estiu vinent a la ciutat.
“Han estat quatre anys molt intensos, un somni fet realitat”, va afirmar Jordi Herreruela, director del projecte de Casa de la Música Popular. Una iniciativa sorgida a Mataró l’any 2005 i que s’ha extès a quatre ciutats més (Salt, Hospitalet, Manresa i Terrassa) auspiciada per la Generalitat com a projecte de país. Hi ha més municipis interessats, tot i que Herreruela va assegurar que aquest 2009 no s’ampliarà la xarxa ja que primer volen consolidar la relació i els projectes en comú entre les cinc ciutats que en formen part.
-
La Mala Rodríguez, protagonista del quart aniversari
Més enllà d'anunciar nous projectes, CMP vol celebrar el seu quart aniverari entre els dies 12 i 15 de març amb diverses activitats. La més destacada serà el concert de La Mala Rodríguez, emmarcat en la gira per les Cases de la Música, que tindrà lloc el dia 13 a la sala Clap. També hi haurà les actuacions d'Aranyó Jazz Classic i Dani Flaco, dins del cicle de Músiques Tranquil·les, un Banc de Proves, un Discconcert i un Tastet d'INstruments a la plaça de Santa Anna perquè tothom qui ho vulgui pugui provar l'instrument que més li agrada
Herreruela i Penedès, a la roda de premsa
Comentaris