La Casa Capell és una realitat compartida. M'agrada explicar que aquest contenidor de vida té molta història i que els seus espais moderns ens porten cap al futur. En ell s'ha fusionat un xalet que forma part del catàleg arquitectònic de la ciutat, per ser referència del moviment arquitectònic modern, amb l'experiència en educació ambiental de Mataró, que s'inicia amb la recollida selectiva de cartró i vidre durant els anys noranta, segueix amb la planificació estratègica de la primera Agenda 21 el 1998 i de la segona el 2009.
Per fi teníem un lloc físic de referència per visualitzar accions que es realitzen des de llocs diversos i que podrien semblar invisibles!
A les administracions públiques i les empreses podem trobar exemples de planificacions que queden molt bé sobre el paper però a les quals no es destinen ni recursos econòmics ni humans. Acaben sent energies perdudes i frustradores. Però a Mataró això no ha passat. Un recorregut sostingut de quinze anys d'Agenda 21 ha fet avançar el medi ambient urbà molt més que si no haguéssim tingut cap estratègia. Sembla obvi, però cal dir-ho.
I en aquest viatge apassionant d'educar en el consum responsable, en la nova cultura de l'aigua, de l'energia, de moure's amb intel·ligència, d'ajudar a discernir... hi ha un equip humà que s'ho creu i que hi posa professionalitat i estima. Un equip que teixeix complicitats i dóna fruits.
La Casa Capell, lloc de referència de la sostenibilitat a Mataró, ha estat finalista als Premis Ciutat Sostenible en la categoria d'educació atorgats per la Fundació Fòrum Ambiental. A aquests premis cal presentar candidatura, el que significa que l'Ajuntament ha defensat la tasca que aquest equipament realitza a la ciutat i per això hem pogut tenir aquest reconeixement.
M'agrada recordar que l'únic programa electoral municipal del 2007 que portava la destinació del xalet Can Masjoan (Casa Capell) com a equipament de referència de la sostenibilitat a Mataró va ser el d'ICV-EUiA.
Comentaris