-
-

capgros.com/ACN

Care Santos guanya el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull

L'escriptora mataronina s'emporta el guardó amb 'Desig de xocolata', una història de tres dones d'èpoques diferents

'Desig de xocolata', de Care Santos, és l'obra guanyadora de la XXXIV edició del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull. L'escriptora de Mataró va recollir ahir dijous al Palau de la Generalitat el guardó per una obra estructurada en tres actes, que relata la història de tres dones d'èpoques diferents unides en el temps per la seva passió per la xocolata. Una vella xocolatera de porcellana que sobreviu el pas del temps i que passarà per les mans de les tres protagonistes és, de fet, l'únic nexe entre elles. D'aquesta manera l'autora ressegueix la tradició xocolatera de Barcelona, des del segle XVIII fins a l'actualitat, explicat amb voluntat d'emocionar i encomanar una passió que també és la seva.

'Desig de xocolata' és la història d'una xocolatera de porcellana blanca, des que es trenca, en l'actualitat, fins al moment de la seva fabricació. Aquest pretext enllaça els tres relats centrals de l'obra, tres dones amb vides prou allunyades entre sí, més enllà del gust per la xocolata.

Care Santos va presentar la novel·la al guardó amb el fals nom 'Tres vides' i el pseudònim Oriol Pairot. D'aire costumista, l'obra arrenca en els dies actuals, coincidint amb la trencadissa de la preuada peça de porcellana. Sara, la protagonista d'aquesta primera història és una dona moderna, i "il·lustrada", en paraules de Santos, que és propietària d'una xocolateria. El relat contextual d'aquest període s'apropa a la Barcelona olímpica, des d'una visió no especialment positiva. A diferència de Sara, la segona dona protagonista no obté la xocolatera en un intercanvi comercial a l'ús sinó que la roba. Aquesta és Aurora, una noia de classe social baixa del segle XIX, filla d'una minyona d'una residència rica. Lògicament, l'única manera d'accedir a una peça de valor com aquella era, donada la seva condició social, mitjançant el furt.

L'origen de tot plegat és el tercer personatge, Mariana, una jove del segle XVIII a la qual l'obsequien amb la famosa xocolatera. La de Mariana és la història d'una noia que aspira a alliberar-se de l'encorsetament a què la sotmeten els costums propis de l'època en tant que dona. 

60.000 euros de premi
El Premi Ramon Llull ha rebut en aquesta edició 57 originals. D'aquests, només quatre han estat finalistes mereixedors de la lectura a consciència per part del jurat. El guardó ha mantingut enguany la seva dotació, de 60.000 euros. El jurat està format per Antonie Caro, Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas i Emili Rosales.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive