L’escriptora mataronina Care Santos es va endur ahir dimarts el XXXIè Premi de Literatura Infantil El Barco de Vapor pel llibre Se vende mamá, escollida per la Fundació SM entre els 318 títols que optaven al guardó. El jurat d’aquest premi, que es va lliurar a la Real Casa de Correos de Madrid i que és un dels més importants de la literatura per a infants de tot l’Estat, ha optat per l’obra de Santos en tractar-se d’una “història plena de tendresa i encant”, que reflectéix les relacions familiars “d’una manera actual”. Se vende mamá és una novel·la per a lectors d’entre 7 i 11 anys que explica la història de l’Óscar, un nen que decideix vendre la seva mare per E-Bay. El guardó, que en anys anteriors han guanyat autors com Juan Muñoz, Fernando Lalana o Alfredo Gómez Cerdà, l’atorga la Fundació SM i està dotat amb 100.000 euros.
“És un premi molt ben dotat, històric i amb molta difusió”, ha explicat aquest matí des de Madrid Care Santos, guardonada per primer cop per una novel·la infantil. Dedicada principalment al públic juvenil i adult, Santos reconeix que ha estat un repte molt gran enfrontar-se a un llibre pensant en lectors tan petits. “Hi ha qui creu que escriure per a infants és molt fàcil, però ni molt menys és així”, apunta l’autora. “Una novel·la per a adults la pots salvar amb trucs i retòrica, però amb els nens petits això no val, només te’n surts si hi ha una idea molt potent al darrere, i això és el més difícil d’aconseguir”. Santos és autora d’una trentena d’obres que s’han traduït a 10 idiomes i han rebut premis de novel·la, poesia i literatura per a joves (entre ells el prestigiós Gran Angular que també atorga SM). La mataronina presenta a Se vende mamá un llibre teixit pel sentit de l’humor i que incideix en la necessitat d’acceptar els ésses estimats tot i que no siguin sempre com es desitja. “El nen protagonista es vol desprendre de la seva mare perquè creu no li agrada res d’ella, però s’acabarà adonant que no cal que algú sigui perfecte per seguir estimant-nos-el”, afirma Santos. Una obra que reflecteix la seva “experiència personal i diària” com a mare. “Vaig dedicar el premi als meus fills i també al pare de les criatures, perquè sense ells no hauria pogut escriure aquest llibre”, constata.
El llibre, que probablement s’editarà a la sèrie Vapor Blau de la col·lecció El Barco de Vapor, es posarà a la venda el mes de maig proper. El jurat estava composat per l’escriptor Gustavo Martín Garzo; Camen González de la representant de l’Oficina del Defensor del menor de la Comunitat de Madrid; la directora de la Biblioteca de Guadalajara, Blanca Calvo; i dos representants d’edicions SM. Els encarregats de lliurar els guardons van ser la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, la secretària d’Estat d’Educació i Formació, Eva Almunia, i el president d’SM, Juan Isasa. A més del premi El Barco de Vapor, ahir dimarts Fundació SM també va lliurar el Premi de Literatura Juvenil Gran Angular (que va recaure en Antonio García Llorca per la novel·la El salvaje); el premi Jordi Sierra i Fabra per a Joves (Dunia Esteban Sànchez per l’obra Viaje de ida) i el Premi Nacional d’Il·lustració, per a David Peña i la seva obra Ñam. En el jurat d’aquest darrer premi hi figurava un altre mataroní, Pep Duran, de la llibreria Robafaves.
L'escriptora mataronina
Comentaris