La Cavalcada dels Reis d’Orient de Mataró és un batibull difícil de definir. Carrosses que tenen el seu significat individual però que no conformen cap discurs conjunt, figurants amb vestuaris llampants, caramels llançats en totes direccions, entitats que se sumen a la festa amb la seva pròpia parafernàlia... Un conjunt d’elements que han anat perdent la seva significació i que fan que la cercavila mataronina, un dels actes més participats de l’any a la ciutat, necessiti des de fa temps una revisió a fons. Aquest és l’objectiu que s’ha plantejat l’IMAC amb el fitxatge d’un nou director artístic per a l’esdeveniment. Es tracta de Toni Grané, president de Sala Cabanyes i home d’una gran experiència en l’àmbit teatral, que substitueix en aquest càrrec a Josep Maria de Ramon. Grané s’ha plantejat donar un sentit unitari a la cavalcada com a repte principal. Els primers resultats s’hauran de començar a veure a la Cavalcada 20013, que té lloc aquest dissabte dia 5 pels carrers de la ciutat.
“Després de molts anys veient-la com a espectador, he pogut comprovar que la cavalcada ha perdut el concepte d’espectacle en moviment”, va explicar Grané en la presentació de l’acte, que va tenir lloc a l’edifici de Manteniment, a Valldeix, on es guarden i es reparen totes les carrosses de la comitiva. Segons Grané, el més urgent és “donar una imatge d’unitat” a l’esdeveniment, a través “d’un relat imaginari que aglutini diferents idees”. En què és concretarà tot plegat? Caldrà esperar al vespre de dissabte per comprovar-ne els detalls, ja que hi ha elements que els organitzadors prefereixen mantenir en el secretisme. I també perquè en aquesta edició no s’han pogut aplicar tots els canvis que Grané i el propi IMAC haurien volgut, a causa de les restriccions pressupostàries. Es tracta d’un projecte a llarg termini, i les modificacions s’aniran introduint “ a mesura que disposem de recursos”, tal i com va dir el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez.
Un dels elements més cridaners serà l’aparició d’una nova carrossa. Serà el vehicle que conduirà els patges durant la comitiva, mentre es dediquen a classificar les cartes que inclouen els desitjos dels infants. De fet, aquesta nova carrossa en substitueix una d’antiga, la de les Piràmides, que deixarà de fer aparició a la Cavalcada. La base del vehicle, però, s’ha aprofitat per construir-hi la nova. Aquest vehicle serà dels primers que apareixerà a la comitiva, que alterarà l’ordre de les carrosses per donar un nou sentit a la rua. En primer lloc apareixerà l’OCA, seguida del sector “Anem a dormir”, on més de 200 figurats recordaran als més petits que aquella nit han d’anar a dormir ben d’hora per tenir els regals desitjats. El següent vehicle de la comitiva serà la carrossa “Els Somnis”, com una manera d’endinsar-se en la nit, mentre que la resta de carrosses, fins arribar a les dels Ries Mags, representaran els regals que els mataronins rebran a l’endemà. “El relat unitari que volem implementar es basa en la diferència entre el mon real i el món imaginari i dels somnis”, va apuntar Toni Grané.
Les figures dels Reis Mags també comptaran amb un rentat de cara amb l’objectiu de dotar-les de més protagonisme i personalitat pròpia. Cada un dels tres Reis d’Orient comptarà amb el seu propi estendard, i aniran precedits per un grup de tabalers que interpretaran una composició especifica. “Volem que es noti més la solemnitat dels reis”, va apuntar el director artístic. També es pretén reduir el nombre d’infants que podran pujar a la carrossa, ja que els organitzadors consideren que quan els reis atenen durant uns segons a un sol nen, deixen de saludar als centenars restants que els esperen al carrer.
Participació de les entitats
Les entitats que participen cada any a la Cavalcada també hi jugaran un paper destacat, però es dividiran en dos sectors. En primer lloc, aquelles que no han estat a temps d’adaptar-se al nou “relat” i a les propostes de Toni Grané i el seu equip, aniran com sempre al capdavant de la rua, amb els seus propis vehicles i vestuari. Altres entitats, en canvi, s’integraran dins la rua oficial, també coneguda com el “sector oficial”, i plenament partícips del projecte de la nova direcció artística. En total, hi haurà més de 650 figurants que formaran part de la cavalcada, que enguany creix en participació. Segons càlculs de l’Ajuntament, fins a 800 persones s’impliquen en algun moment de l’organització o celebració de la cavalcada. El recorregut és el mateix de sempre, sortint de la plaça de Puerto Rico i seguint el circuit de Rondes fins al centre, la Riera i la plaça de l’Ajuntament. També hi haurà caramels, com sempre (i sense gluten), però aquesta és una qüestió que s’ha portat a debat. Finalment s’ha decidit per mantenir els dolços, però Grané ja va avisar que ha arribat l’hora de “qüestionar-se” si alguns dels trets suposadament inamovibles de la Cavalcada són realment necessaris o si toca canviar-los.
“Amb la situació econòmica que tenim no poden haver-hi tots els canvis que voldríem, però amb il·lusió i imaginació es pot caminar cap a un altre model”, va resumir el regidor Joaquim Fernàndez. “En Toni Grané ens ha presentat un projecte sencer, que anirem aplicant a mesura que puguem”, va afegir. Els responsables de la Cavalcada esperen que aquest any es comencin a notar els primers canvis d’aquest nou camí.
-
Les principals novetats
- Una nova carrossa per als patges, que substitueix la de les Piràmides
- Nova distribució de les carrosses, per donar-los un significat conjunt
- Reis amb més “personalitat”, amb els seus propis estendards
- Nou sector “anem a dormir”, precedit per l’Oca
- Tabalers que posaran ritme a l’arribada de les carrosses reials
- Diferents entitats s’integraran en el sector institucional de la cavalcada
- Un cop ofert el tradicional discurs, els Reis es quedaran a l’Ajuntament
-
Comentaris