El centre de creació i pensament contemporani Can Xalant ha organitzat unes jornades dedicades a la relació que s'estableix entre l'art contemporani i els mitjans de comunicació. Aquesta trobada de creadors, que s'ha presentat avui a Can Xalant i que se celebrarà els dies 1 i 2 de juny al centre del Pla d'en Boet, porta per nom Visible/invisible i té com a objectiu reflexionar sobre les diferents relacions creatives, de diàleg i de conflicte que s'estableix entre l'art, la societat i els mitjans de comunicació de masses. Per establir preguntes i trobar-ne possibles solucions, l'encontre reunirà a Can Xalant a diferents artistes i creadors, juntament amb crítics d'art, periodistes i representants de diverses institucions culturals, artístiques i polítiques,
Els organitzadors de l'esdeveniment, Can Xalant i KRTU (Cultura, Recerca, Tècnica i Tecnologia Universals, de la Generalitat) entenen que la creació contemporània sempre ha tingut en el seu punt de mira els mitjans de producció, de comunicació i d'exhibició pública. Moltes de les obres més radicals i innovadores de l'avantguarda s'han centrat en la crítica a la imatge i a l'espai públic i en la reflexió sobre la societat de la informació en un món globalitzat. Per parlar d'aquests temes, se celebraran taules rodones dedicades a l'art contemporani i la seva relació amb les institucions, la crítica i els mitjans de comunicació, i hi haurà conferències a càrrec dels artistes espanyols Daniel García Andújar i Rogelio López Cuenca. El director del KRTU, Vicens Altaió, ha remarcat durant la presentació que volem provocar un encontre entre estaments i gèneres per tal de què tots ens puguem fer preguntes. Per la seva part, el director de Can Xalant, Pep Dardanyà, ha assegurat que les jornades Visible/invisible donaran visibilitat a Can Xalant, perquè els seus participants són molt reconeguts.
Alfredo Jaar, l'estètica de la resistència
L'estrella d'aquesta trobada serà l'artista xilè Alfredo Jaar, un dels noms més destacats de l'art contemporani. Jaar oferirà la conferència inaugural de les jornades, el dijous 1 de juny, i també oferirà un taller a Can Xalant els dies 5, 6 i 7 de juny, sota el títol de L'estètica de la resistència. Nascut el 1956 a Santiago de Xile, viu actualment a Nova York i ha exposat arreu del món la seva obra, sobre la qual s'han publicat més de 30 monografies. Entre els seus treballs més reconeguts, destaca la seva sèrie d'obres sobre el genocidi de Ruanda (on van morir assassinades més d'un milió de persones) que va realitzar in situ per visibilitzar un conflicte oblidat per la societat occidental. Segons Vicens Altaió, Jaar és un artista que iguala la posició estètica i ètica.
-
Jornades gratuïtes i taller de pagament
Les jornades Visible/ invisible són gratuïtes i obertes a tothom qui hi vulgui assistir durant els dies 1 i 2 de juny. En canvi, el taller que ofereix Alfredo Jaar està limitat a 10 places, per exprés desig del propi artista. Les inscripcions es poden presentar a Can Xalant fins el proper 26 de maig. Si la demanda supera l'oferta, el centre sel·leccionarà qui hi tindrà accés segons el perfil del seu currículum. El preu per participar en els tres dies de taller és de 50 euros.
D'esquerra a dreta, Pep Dardanyà, Rafa Milán i Vicenç Altaió
Comentaris