El 25 de juliol de 1985, el foc de les Diablesses va encendre per primer cop els carrers del centre de Mataró en l’Escapada a Negra Nit. Debutava en la Festa Major una colla de foc pionera a Catalunya, integrada tan sols per noies. En aquella època, les agrupacions de foc que hi havia a la ciutat vetaven l’entrada al sexe femení. Ben fartes, un grup de noies de la ciutat van decidir muntar la seva pròpia colla. 25 anys més tard, s’han convertit en un element indispensable de Les Santes i un tret distintiu de la ciutat. Són reconegudes i tractades com a colla oficial. La Nit Boja de Les Santes 2010 serà el marc en el qual celebraran el seu quart de segle de vida.
“Ho vivim amb molta il·lusió perquè 25 anys és una xifra ja prou important”, destaca Concep Rivera, una de les més de 30 diablesses que integren actualment la colla. L’efemèride és un bon moment per mirar enrere i contemplar l’evolució d’aquesta agrupació, paral·lela als canvis que s’han viscut en els espectacles de foc i a la pròpia Festa Major de Mataró. El més evident recau en el vestuari i, de retruc, en les mesures de seguretat. “Les primeres diablesses sortien al carrer amb mitges de nylon i sabates d’espart”, recorda Rivera. Les diablesses mantenen l’esperit amateur dels seus primers anys, però ara es llencen a perseguir santeros vestides de manera molt més adequada i amb el pes de l’experiència com a garantia. “Amb el pas del temps s’han accentuat moltíssim les mesures de seguretat, en l’àmbit de foc és la principal preocupació d’entitats, ajuntament i protecció civil”, destaca la diablessa. La massificació de la Nit Boja, que en els darrers anys ha acollit més gent que mai, també ha obligat a ser especialment primmirats en la seguretat del correfoc. “El risc zero, però, no existeix”, apunta Rivera.
Exposició commemorativa
Les Diablesses celebren el seu aniversari amb una exposició commemorativa que es pot visitar des del dimecres 21 l’Espai F, compartint seu amb la Botiga de les Santes. La mostra recull els 25 anys de trajectòria de la colla mataronina a través de fotografies històriques i també del vestuari de les diablesses (dissenyat per l’artista mataronina Néfer). La colla ha coordinat la mostra, amb el suport de l’IMAC. “Volem plasmar-hi el que és la colla”, resol Rivera. I el correfoc de la Nit Boja comptarà amb unes quantes novetats per destacar l’efemèride. Hi prendran part unes grans figures de foc portades per diables, que s’encendran al final del recorregut, a la plaça de l’Ajuntament. Les Diablesses també disposaran d’una gran forca on hi poden caber fins a cent carretilles, que s’encendran en tres punts principals de l’itinerari. Per últim, també han confeccionat un piro-rètol amb el logo de les diablesses. Tot plegat, per fer del correfoc un acte encara més màgic i especial del que ès habitual.
-
La Postal de Gegants també en fa 25
L'altra gran efemèride d'aquestes Santes cal trobar-la a la Postal de Gegants, un acte que també compleix 25 anys. Des de 1985, la família Robafaves convida per Santes a altres gegants de Catalunya, que a la seva vegada retornen el convit als gegants mataronins. En els darrers anys han passat per la festa major mataronina les figures de Tortosa, Manresa, Barcelona o La Garrotxa. L'acte manté sempre un to força protocolari, amb la presència de l'alcalde de Mataró, que entrega una medalla commemorativa a les figures, i l'edil de la població convidada. Tampoc falta l'habitual dormida de la família Robafaves que fa les delícies dels infants. Per commemorar el quart de segle de la Dormida, s'ha organitzat una exposició que es pot veure a Can Palauet.
Les Diablesses, l'any 1985
Comentaris