Pere Albert Balcells, durant la conferència
Pere Albert Balcells, durant la conferència

V. B.

Balcells destaca que Mozart encarava sempre la música des del sentiment

El músic i escriptor, un dels grans experts en el geni de Salzburg, obre la Setmana de Música Antiga amb una conferència

La Setmana de Música Antiga va aixecar el teló ahir dijous, dia 23, amb una conferència sobre Mozart, una manera de tancar els actes commemoratius al 250 aniversari del naixement del geni de Salzburg. L'encarregat de pronunciar la conferència, que es va celebra a la capella dels Dolors, va ser el músic, escriptor i traductor Pere Albert Balcells, un dels grans experts de tot l'estat en la figura del músic vienès. Balcells va destacar que Mozart encarava la música sempre des de la perspectiva del “sentiment”.

“Per a Mozart, l'única manera d'expressar pensaments i sentiments era a través de la música”, va assegurar Balcells, que va basar gairebé tota la seva conferència en cites tant de Mozart com de familiars i amics del músic, extretes de l'estudi de la seva correspondència (aquest treball el va dur a publicar el llibre Autoretrat de Mozart, a través de la seva correspondència). Segons Balcells, Mozart considerava el llenguatge musical com “un idioma artístic suficient per sí mateix, amb finalitat pròpia, i no pas un simple suport per a altres arts”. La idea d'expressar sentiments a través de la música va ser recurrent al llarg de tota la conferència. “Mozart no va entendre mai la bellesa dels sons com una finalitat en si mateixa, sinó com una eina per mostrar pensaments i sentiments”, va assegurar. La manca de sentiment en la composició i la interpretació per part dels músics contemporanis de Mozart era el que més irritava a l'autor de Don Giovanni, segons va explicar Balcells.

D'altra banda, el conferenciant va destacar la genialitat de Mozart a l'hora d'encarar la música. “Tenia la capacitat per visualitzar al seu cap tota l'obra sencera, per llarga i complexa que fos”, va constatar. Bacells va apuntar que Mozart pensava que el públic havia de creure que l'intèrpret i el compositor de la peça eren “la mateixa persona”, i va assegurar que pel músic de Salzburg “l'audició i l'enregistrament mental eren el mateix”, en referència a la increïble capacitat de Mozart de memoritzar les composicions que sentia per primera vegada.

Superar gèneres
Balcells va dedicar bona part de la seva xerrada a la visió que tenia Mozart amb l'òpera, el seu gènere musical preferit. Segons el conferenciant, Mozart va resoldre l'etern dilema de la relació entre el text i la música situant, com el més important de tot, “la situació dramàtica”, un esglaó per sobre de la música i, en últim lloc, les paraules. “La poesia ha de ser la filla obedient de la música”, deia Mozart en una de les seves cartes. A més, Balcells va destacar que les òperes de Mozart “han passat a la història perquè van situar-se molt per damunt de les fronteres del gènere”. La naturalitat escènica, la brevetat i la simplicitat es trobaven sempre latents, segons balcells, darrere l'esperit creatiu del músic de Salzburg

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive