Susana Pareja Ortiz

Avortament, un dret i un deure pendent d'educar

En el plenari d'octubre de l'Ajuntament de Mataró, ICV-EUiA i la CUP, van presentar una proposta de resolució en contra de la modificació amb mesures més restrictives de la Llei d’interrupció voluntària de l’embaràs que es vol implantar en breu a l'estat espanyol. La proposta, va ser aprovada per la suma de vots de PSC, ICV-EUiA i la CUP.
Veure notícia:

La part que més m'agrada de la proposta de resolució, és que afegeix les mesures que fins ara s'han demostrat més efectives en la disminució dels embarassos no desitjats, que són les següents i que són per les quals una societat lliure i democràtica ha de lluitar i cridar:
1. L’accés universal a la informació en matèria de sexualitat i mètodes anticonceptius.
Un accés que fins ara no s'ofereix a totes les persones, ni cultures, ni edats, que no cobreix els mínims, que pràcticament no es publicita ni es contempla, i que rep molt poc suport econòmic i polític.
Opinar que "quan més saben pitjor" és una greu equivocació. La informació sempre ofereix un camí i una resposta. El que s'ha de procurar és que la informació vingui dels mitjans adequats i seriosos, i que sigui objectiva i contrastada. També cal educar a les persones amb un esperit constructiu, crític i autocrític.

2. L’educació sexual.
Una educació que al nostre interior reclamem i desitgem, però que encara no ens atrevim a demanar. Una educació que ens han amagat, i això ens ha fet valorar la sexualitat com quelcom a ocultar perquè sembla que ha de ser dolenta. Una sexualitat latent i irremeiablement present i humana, que quan intentem reprimir, surt en moltes persones de manera irracional i es converteix en abusos, en malestars, en depressions, en negacions, etc. 

El sistema educatiu espanyol i català dóna aquesta responsabilitat a la família i a la sanitat, i cap d'elles té les eines per educar. Sanitat de moment informa. Per tant, ens toca reclamar una educació sexual i per oferir-la, sigui des de l'escola o la família, hem d'aprendre-la primer. L'educació sexual l'hem de reclamar pels nostres fills/es perquè son el futur, però també cal eliminar mites i errors que encara existeixen en els adults, malauradament molts, i es representen diàriament en moltíssims comentaris, imatges, vídeos, etc., a l'abast de tothom i carregats de desigualtats, de complexos, de falsos mites, de conductes inadequades, d'abusos al dret de la intimitat, etc.

3. Accés universal i cobertura legal en les interrupcions voluntàries de l’embaràs a la xarxa de salut pública.
Un accés que si no és amb cobertura sanitària legal i pública dóna lloc a consultes clandestines en condicions sanitàries inadequades, amb les conseqüències negatives, tant de salut física com emocional, que per a la població pot suposar. La salut de la població acaba repercutint en la salut de l'individu i a l'inrevés.

4. Reforçar els serveis d’informació i assessorament professional a les dones.
Perquè una informació preventiva, educativa, responsable i eficaç, és molt més econòmica que les conseqüències d'un embaràs no desitjat. La societat necessita professionals propers, tant per a les dones com per als homes, les cultures, les religions, les diversitats, etc.

Podem estar a favor o en contra de l'avortament, podem sentir-nos part responsable o no d'un embaràs concret, però d'evitar i prevenir el que no volem som responsables tots i totes.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive