Aquesta és una nit màgica pels aficionats a l'observació astronòmica perquè és la millor data per veure cenetenars d'estels fugaços. L'origen de la pluja coneguda com les Gèminides és l'asteroide 3200 Phaetón, que arrossega un núvol de pols que es fa visible quan la terra s'interposa en el seu camí, cap a mitjans de desembre.
Tot i que la pluja serà visible des de qualsevol lloc, els experts recomanen allunyar-se el màxim possible de les llums de la ciutat. El fet que la lluna estigui gairebé en fase nova propicia que hi hagi més foscor i deixa el cel en condicions immillorables per a l'observació. Si les condicions climàtiques són propícies, els estels es podran veure de forma òptima des de les 9 de la nit, fins aproximadament dos quarts d'1 de la matinada. El grup d'astronomia de Mataró, Cosmos, organitza una observació telescòpica des de la seva seu del Casal Aliança del carrer Bonaire, a partir de dos quarts de deu del vespre. La sessió està oberta a tots els curiosos que vulguin veure els meteors d'aprop.
Les Gèminides són els últims estels fugaços de l'any i arriben cada any per aquestes dates, al mes de desembre, escampant-se per tot el cel. Si es mira d'on provenen, però, totes coincideixen en un punt brillant, que pertany a la constel·lació de Gèminis i que enguany es troba situat al costat de Saturn. Amb un telescopi es poden veure els anells d'aquest planeta i la seva LLuna més gran, Titan.
Llegeix l'article de Jordi Lopesino, president del grup d'astronomia Cosmos
Comentaris