Jaume Roig

Aquest 1r de Maig: feina estable i protecció social

L'altre dia, a primera hora del matí, vaig escoltar en una emissora que passa per ser progressista el que l'FMI deia sobre l'economia d'Espanya. El titular de la notícia era el següent: “l'FMI diu que cal fer modificacions en el nostre mercat de treball; cal emprendre reformes en la Seguretat Social; cal canviar de model productiu; i cal canviar el sistema de funcionament de les caixes”. Curiosament, quan la periodista desenvolupava la notícia es va quedar amb els dos primers enunciats. Cal modificacions del mercat de treball i cal emprendre reformes en la Seguretat Social. Del nostre model productiu i del nostre sistema de “caixes”, res de res. O sigui que fins i tot s'instrumentalitza el que diu el Fons Monetari Internacional. És el que es porta ara, és el discurs hegemònic, i aquest el fa seu la immensa majoria dels mitjans de comunicació: per sortir de la crisi calen reformes en el mercat de treball i en la Seguretat Social. I es queden tan amples. De la crisi en són culpables els treballadors? O són aquests, com sempre es dóna per bo, els que n'hauran de pagar les conseqüències?

Anem a pams. ¿És que no és veritat que en els darrers anys el nostre país havia crescut en ocupació més que qualsevol altre país de la Unió Europea? Aquest creixement es va fer en el mateix marc legislatiu actual. Per cert, des del sindicalisme confederal advertíem una vegada i una altra de la poca qualitat d'aquesta ocupació i en denunciàvem la precarietat. Què volen, quan reclamen la reforma del mercat de treball? La resposta, alguns no se n'amaguen, és clara: abaratir el preu de l'acomiadament. Es veu que aquesta és una bona recepta per combatre l'atur.

I de la Seguretat Social? Des del Pacte de Toledo, i seguint les seves recomanacions, s'han anat prenent un seguit de mesures i s'han realitzat un seguit d'acords sobre pensions. Els més recents de l'any 2001 –governant el PP– i de l'any 2006, ja amb govern del PSOE. Tots els acords han comptat amb la signatura de CCOO, a més, és clar, de la del Govern de torn; tots els altres agents socials, les patronals i la UGT, han deixat de signar alguna vegada.

Tots sabem que si no creixen, i, pitjor encara, si disminueixen les aportacions al fons de la Seguretat Social, tindrem problemes. Hom ha oblidat que tots els acords subscrits fins ara han anat en la via de sanejar el sistema públic de pensions i, entre altres decisions, dotar-lo de fons de reserva. Ara bé, de tot el que la premsa se'n fa ressò, el més sorprenent és que les propostes que es fan van per la via de rebaixar les cotitzacions. No crec que la proposta de menys ingressos sigui un bon punt de partida per reforçar el règim de la Seguretat Social.

En aquest país haurà d'arribar el dia en què es comenci a parlar seriosament i amb rigor de canvis en el model productiu, de la millora i l'extensió de la formació professional, de com finançar les petites i mitjanes empreses, de l'adaptació i la potenciació dels serveis públics d'ocupació, de com acabar, sobretot en alguns sectors de serveis, amb els baixos salaris estructurals, de com controlar els guanys empresarials i els dels alts càrrecs i de com vetllar pel reforç de la capacitat financera de les empreses.

Més coses. S'haurà de parlar de garantir la protecció social a les persones aturades, en especial les que han esgotat la seva prestació, i de posar en marxa la Renda Garantida de Ciutadania –una prestació econòmica per a les persones que no tenen ingressos per fer front a les seves necessitats bàsiques. I cal afegir que en l'actual conjuntura és necessària més inversió pública per crear ocupació en els sectors d'atenció a les persones i també en infraestructures i suport als sectors i empreses que poden generar producció de valor afegit. Un cop més el sindicat reclamarà la capacitat adquisitiva dels salaris, sobretot dels més baixos, perquè entenem que ha de contribuir a augmentar el consum i, per tant, a reactivar l'economia.

Per fer front a la crisi aquest 1r de Maig sortirem al carrer, amb més motiu que mai per fer-ho i més urgents, per mostrar la nostra voluntat d'assolir un gran acord de concertació social que ajudi a reactivar l'economia i la creació de llocs de treball de qualitat.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive