La fàbrica, en procés de reconstrucció a Santa Fe
La fàbrica, en procés de reconstrucció a Santa Fe

V. B.

Anson mostrarà a Mataró el procés de reconstrucció de Can Fàbregas a EUA

Can Palauet inaugurarà el dia 24 la mostra ‘Martí i la fàbrica de farina', una visió artística del tema més polèmic dels darrers temps a la ciutat

L’artista mataroní Martí Ansón portarà a Can Palauet tot el material documental que va acompanyar la reconstrucció a escala 1:25 de la fàbrica de Can Fàbregas que va realitzar l’any 2008 a la prestigiosa Biennal Internacional de Santa Fe (EUA). Sota el títol de “Marti i la fàbrica de farina”, l’exposició organitzada per l’IMAC oferirà una visió artística d’un dels temes que més polèmica ha despertat en els darrers temps a la ciutat: el trasllat de l’antiga farinera, protegida pel Catàleg del Patrimoni, per poder encabir-hi en el seu solar El Corte Inglés. La mostra s’inaugurarà el 24 d’abril i comptarà amb plànols, maquetes, dibuixos, fotografies i vídeos del procés de reconstrucció, així com altres elements que Ansón va anar recopilant per poder dur endavant el projecte que va presentar a la Biennal nord-americana. Entre ells, unes portades de Capgròs dedicades a la fàbrica que l’artista té reproduïdes en dibuixos de mida gran al seu estudi.

“No puc portar la reconstrucció de la fàbrica, però si tot el material paral·lel del projecte”, apunta Anson, creador del darrer cartell de la Festa Major de Les Santes. L’artista mataroní va portar part d’aquest material a la darrera edició d’ARCO, i ja tenia en ment mostrar-lo tot sencer en diferents sales. “L’IMAC ha volgut que el primer lloc on ho fes sigui Mataró”, ha apuntat. “Martí i la fàbrica de farina” serà una exposició no exempta de polèmica, ja que el cas Can Fàbregas ha aixecat molta polseguera i segueix candent en l’àmbit polític i social, encara que Anson es mostra convençut que ningú s’enfadarà. “La idea no és ser crític amb cap postura concreta”, assegura el creador, que diu que es fica en el tema “com un pallasso que també està inclòs en la burla”. “Si algú implicat s’enfada, llavors jo també hauria de fer-ho”, resumeix.

Amb aquesta exposició, Anson està interessat en comparar la resposta que donarà Mataró respecte a la que ha rebut quan ha mostrat fora de la ciutat el seu projecte artístic al voltant de Can Fàbregas. “A fora és vist com una història divertida, sense factors personals, que permet fer broma de temes com el trasllat, però sempre des de la distància”, constata. Així ho va interpretar a Santa Fe, per exemple, però a Mataró segur que variarà. “Aquí té un punt de conya diferent”. Quan es trobava preparant el projecte de Santa Fe, l’any 2008, Anson va explicar que “al traslladar el tema a un altre llenguatge, la qüestió pren una dimensió diferent, un conflicte local es converteix en una qüestió que afecta a tot arreu”. Com que l’humor i l’ironia acostumen a estar presents en les seves creacions, Anson ja en prepara una de bona per l’exposició: La pastisseria Uñó hi col·laborarà creant una mona de pàsqua inspirada en Can Fàbregas. “I el dia de la inauguració, ens la menjarem”, diu l’artista.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive