L’Ajuntament i la Unió de Cooperadors (UCM) es troben en un impàs en les negociacions per trobar una seu alternativa a les diverses activitats que es duien a terme al local del Cafè Nou, gestionades pel Centre d’Orientació Psicopedagògica (COPP). L’edifici, patrimoni històric dels Cooperadors tot i que des de fa més de 20 anys el mantenen ocupat (la propietat legal està en mans del Patronat de Sagrada Família), ha estat objecte d’un decret de cessament d’activitat per part del Servei de Llicències de l’Ajuntament, al “no disposar de la llicència municipal d’obertura preceptiva”. La UCM va reclamar la suspensió del decret, al·legant que les activitats que s’hi diuen a terme (cursos d’aikido, dinàmica de grup, seitai, animació cultural i el sopar i els balls al Pati del Cafè Nou) no eren industrials, mercantils o comercials i per tant no requerien llicència. En tot cas, l’entitat troba sorprenent aquest decret municipal, signat el 31 de juliol passat, ja que portaven molt més temps negociant amb l’Ajuntament un espai alternatiu al Cafè Nou per a desenvolupar-hi el seguit d’activitats del COPP.
La presidenta de la Fundació de Cooperadors (entitat que engloba l’UCM i l’Ajuntament), Montse López, confirma que se segueix “treballant” per cercar una nova seu. El Vicepresident de la Unió de Cooperadors, Àngel Puig, constata que les primeres propostes de l’Ajuntament no van ser acceptades ja que “no s’adequaven a les activitats que es feien”. Puig apunta que les negociacions han estat transferides a l’Institut d’Esports i a l’IME. “La idea serà accedir a espais de què disposin els dos instituts, i que evidentment no seran exclusius per a nosaltres”, afirma. En canvi, Puig creu que “serà impossible” que es trobi un lloc alternatiu per als sopars i els balls de dissabte a la nit.
La situació que es viu al Cafè Nou també ha posat de relleu certa mala maror entre la COPP, branca de l’UCM que amb el temps ha anat prenent autonomia, i el consell rector dels Cooperadors. En una carta, els col·lectius del COPP asseguren que l’UCM està “posseïda per la febre immobiliària”. Puig constata que el COPP “manté un cert distanciament amb el consell rector”, però assegura que es podrà “redreçar la relació”.
El futur del sector
El decret de cessament d’activitats ha aixecat ampolles per la data en què es va signar, en plenes vacances estivals i pel fet que en certa manera hi havia un acord tàcit previ entre l’Ajuntament i els cooperadors sobre l’edifici en qüestió. Però, sobretot, perquè el Cafè Nou és un dels eixos centrals de la futura remodelació de l’àmbit de la Sala Cabañes, La Presó i el Cafè Nou, que serà objecte d’una operació urbanística que preveu crear un nou teatre, una plaça i habitatges. Una operació de la qual es porta anys parlant però que segueix sense concretar-se, i que afecta plenament dues entitats: el Cercle Catòlic i la Unió de Cooperadors. Les darreres notícies apunten a que la nova sala Cabañes no anirà soterrada, al contrari del què es preveia en un principi. Mentrestant, segueixen les negociacions entre les parts implicades.
-
CiU recorda que és un edifici catalogat
El grup municipal de CiU ha presentat un seguit de preguntes al govern municipal demanant que es justifiqui el motiu per iniciar ara un expedient de legalització d'activitats al local del Cafè Nou i qüestionant si té res a veure amb el desenvolupament urbanístic del sector. A més, la formació recorda que l'immoble del Cafè Nou, a La Riera 119, forma part del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic amb un nivell de protecció B/v, que engloba façana i volumetria de l'edifici.
L'edifici del Cafè Nou, amb una pancarta reivindicativa
Comentaris