Manuel Mas i Estela

A tall d'exemple: un debat a la tribuna

Cada dimecres al Congrés de Diputats hi ha sessió de control al Govern, primer amb preguntes i després amb unes quantes interpel·lacions urgents. L'article 180 del Reglament del Congrés diu: “Los Diputados y los Grupos Parlamentarios podrán formular interpelaciones al Gobierno y a cada uno de sus miembros”. I l'article 181 diu: “Las interpelaciones habrán de presentarse por escrito ante la Mesa del Congreso y versarán sobre los motivos o propósitos de la conducta del Ejecutivo en cuestiones de política general, bien del Gobierno o de algún Departamento Ministerial”. De les interpel·lacions urgents se'n poden derivar, si els que les fan ho volen, per la sessió de la setmana següent mocions. L'article 184 diu: “Toda interpelación podrá dar lugar a una moción en que la Cámara manifieste su posición”. Atenent les enèsimes queixes manifestades pels dirigents municipalistes sobre la situació de les Hisendes locals, el Grup parlamentari d'ERC va fer una interpel·lació urgent sobre aquesta qüestió, registrada el 10 de març.

Just el dia abans que es veies l'esmenta interpel·lació urgent al Ple del Congrés el 16 de març, el Govern i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies van arribar a un principi d'acord sobre unes diferències econòmiques que estaven en discussió, i també sobre obrir un procés de diàleg sobre l'estat de les finances locals. Malgrat que tant el diputat Canet, que va portar la interpel·lació, com el vicepresident Solbes que el va respondre en nom del Govern, van reconèixer que aquest fet canviava l'oportunitat de la iniciativa, aquesta es va mantenir. I, també, malgrat l'assenyada resposta que el Govern va donar al grup d'ERC, aquest va decidir fer ús de la prerrogativa de presentar una moció sobre el tema a la sessió següent.

No sóc membre ni de la Comissió d'Economia i Hisenda, ni de la d'Administracions Públiques. Com ja he explicat als lectors d'aquests notes Des de Madrid estic adscrit a les de Indústria, Turisme i Comerç, i a la de Medi Ambient. No obstant això, la direcció del meu grup, del Grup Parlamentari Socialista, va decidir que jo podria ser el diputat més adient per fixar la posició del nostre grup pels coneixements que tinc sobre el tema degut a les meva experiència municipalista. He de manifestar que vaig rebre l'encàrrec amb il·lusió, tant pel que representava de reconeixement als meus coneixements personals, com per tornar als meus antics temes en els que sempre m'hi vaig trobar còmode.

Quan vaig veure el text de la moció que presentava el grup d'ERC, i pressuposant una bona disposició dels seus components per intentar arribar a un acord amb el Grup Parlamentari del Govern, i àdhuc amb altres grups, com ha estat sempre habitual en el moviment municipalista., i em vaig posar a redactar una esmena que tot recollint la pretensió continguda a la moció, fos acceptada pel nostre Grup, evidentment pel Govern (conscient, però, que sempre es governa en coalició amb el Ministeri d'Hisenda), i pels altres grups de la Cambra.

La meva sorpresa fou que un cop traslladada la nostra proposta al grup d'ERC, aquest em va manifestar, primer amb excuses varies, que no l'acceptava i que volia mantenir íntegrament la seva. Més endavant, ja em van aclarir que creien que com que no aconseguien coses concretes del Govern havien de mantenir la seva posició.

Reglamentàriament, en el tràmit de les mocions, si el Grup proposant no accepta les esmenes que se li proposen aquestes no es poden sotmetre a consideració de la Cambra, es a dir: no es poden votar. Per tant, llavors, sols queda posicionar-se respecte a la moció inicial: o sí, o no, o abstenció.

Llàstima, vaig pensar, perquè davant aquesta disjuntiva era lògic que la directriu que rebria seria la de manifestar que el GPS votaria en contra. Així ho vaig fer veure al meu interlocutor del Grup d'ERC, el diputat Puig, i fins hi tot vaig fer gestions amb responsables municipalistes d'aquest Partit amb els que tinc, crec, bones relacions per veure si podien reconsiderar la seva posició. No vaig reeixir, i amb un cert pesar per la meva part, vaig pujar a la tribuna de l'hemicicle a fixar la posició contraria a la moció del GPS a la moció. Podeu veure els documents a que faig referència (moció d'ERC; esmena de substitució del GPS; la meva intervenció a la tribuna) a aquí.

El que va passar en el debat conclusiu del tema va se que llevat dels dos diputats del BNG, cap Grup de la cambra va donar suport al grup d'ERC, amb arguments que tothom va coincidir que haguéssim pogut consensuar, i presentar al món municipal una posició de suport de tot l'arc parlamentari. El resultat de la votació fou: dels 294 vots presents, 10 a favor de la moció, 274 en contra i 10 abstencions. Evidentment, la proposta i el debat van ser estèrils. Podeu veure tot el debat clicant aquí. Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive