Joaquim Arenas

A cent anys del I Congrés Internacional de la Llengua Catala

Llegir les actes del I Congrés Internacional de la Llengua Catalana, publicades l'any 1908 per Emili Vallès, és un acte de formació sobre la història de la llengua i de les vivències intel·lectuals i socials que, en referència a l'idioma, vivia la societat catalana. El Congrés, convocat a iniciativa i sota la presidència d'Antoni Maria Alcover, es va constituir en tres seccions d'estudi : la filològico-hostòrica, presidida pel mateix Alcover ; la literària, encapçalada per Rubió i Lluch i la sociojurídica que presidia Ramon d'Abadal. Hi participaren les primeres figures de la cultura de tots els Països Catalans.

El Congrés tingué una gran transcendència tant en l'aspecte científic com en la influència que exercí a reforçar el renaixement lingüístic i literari arreu a la nació catalana.

Els textos que hom pot llegir en les actes, sobretot els referits a la consideració que havia de merèixer per la llengua catalana en els territoris que li són propis, semblen en gran part fruit d'una reflexió actual més que pas d'una feta fa cent anys.

S'hi demana per l'idioma propi el ple reconeixement en tots els àmbits: acadèmic, escolar, jurídic, literari, comunicatiu i social.

Moltes d'aquelles demandes, reivindicacions al cap i a la fi, són vigents encara avui dia perquè la fita de la normalitat lingüística sembla que ha esdevingut inabastable per al nostre poble.

Recordar el I Congrés de la Llengua Catalana i les seves conclusions resulta oportú i àdhuc necessari. Una necessitat, aquesta del record, que hauria de fer-nos pensar que la planificació del procés de fer normal la llengua catalana, sobretot en el seu ús, demana un pensament fort i una acció en pes de tots els factors de la societat.

Quan veiem que l'ensenyament primari ha fet importants i lloables avanços amb una coinnivència entre pares i educadors pel que fa a l'ús i aprenentatge de l'idioma, ens trobem amb uns ensenyaments secundaris en els quals la llengua no passa de ser l'assignatura de català, si és que no rep un tracte de segona categoria. No a tot arreu, és clar. Però molt freqüentment és una realitat innegable.

Disposem de mitjans informatius en català ràdio, televisió, de gestió pública i privada. S'ha establert, per part de qui en té la competència, una quota mínima d'us del català en aquells mitjans de dependència privada. El seguiment que en pot fer tot ciutadà és que el català no hi té moltes vegades la presència exigida. L'àmbit jurídic jutjats, tribunals i audiències, és una constatació sagnant de la infracció dels drets lingüístics dels ciutadans. En quants casos, les declaracions davant d'un jutge no es poden fer en català, si és que no vols perjudicar la resolució de la causa que t'afecta?

La nostra literatura, i de nostra només n'és l'escrita en català, ha assolit nivells de qualitat com mai no havia passat i amb tanta profusió. L'escriptor català mereix un estatus fruit d'una discriminació positiva per a la seva obra.

L'administració, sigui local, autonòmica o estatal, no pot tenir per llengua d'ús intern el castellà. Tota ella ha d'emanar sentit de responsabilitat de la llengua. I ser-ne exemple del seu ús sigui en la relació interna o en l'atenció al ciutadans.

A les empreses se'ls han d'estimular a promoure l'ús del català entre els seus treballadors, especialment els que atenen el públic. Primer s'ha d'aconseguir que emprin d'entrada el català amb tothom.

Si els plantejaments i conclusions per a la normalització de la llengua del I Congrés Internacional es volen vigents al cap d'un segle, caldrà una magna operació conjunta i aplicada ensems en tots els àmbits i amb el mateix esperit i idèntic pensament. I amb l'eficàcia que fa possible la recuperació que és motivada més per la voluntat que per les paraules.

Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone tramadol orlistat

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive