Francesc Teixidó ERC

Francesc Teixidó Pont

Cap del grup municipal d'ERC

8 cognoms mataronins?

Quasi un any després que el Consell Municipal d’Igualtat Home-Dona proposés  a Consol Nogueras perquè fos ella la primera dona a incorporar-se a la Galeria de Mataronins i Mataronines Il·lustres, s’ha conegut la negativa del Govern Municipal a considerar aquesta proposta.

Consol Nogueras fou la primera regidora de la història de Mataró i una de les 4 primeres a Catalunya, un honor compartit amb altres tres pioneres del municipalisme feminista a casa nostra: Fidela Renom (Sabadell), Nativitat Yarza (Bellprat) i Justa Goicoechea (L’Hospitalet de Llobregat).

La negativa del Govern Municipal, fonamentada en que la Consol Nogueras no va néixer a Mataró, posa el focus sobre la interpretació del Reglament de Protocol, Honors i Distincions de l’Ajuntament de Mataró.

Fins el moment, són 14 les persones (tot homes i tots nascuts a Mataró) que formen part d’aquesta Galeria d’Il·lustres.

Però el Reglament d’Honors i Distincions no fa cap esment a aquesta restricció. Per tant, la decisió tan sols és fruit d’una interpretació anacrònica que deriva del fet que, fins ara, totes les persones mereixedores d’aquest reconeixement havien nascut a Mataró.

De la Galeria dels Mataronins i Mataronines Il·lustres

  • Article 16. El reconeixement com a membre de la Galeria dels Mataronins i Mataronines Il·lustres es concedirà pels mèrits rellevants des del punt de vista històric, tant en  èpoques anteriors com en l’època actual, i comportarà la col·locació d’un retrat a l’esmentada galeria o un altre lloc rellevant de l’Ajuntament.
  • La Galeria dels Mataronins i Mataronines Il·lustres té la finalitat de perpetuar la memòria d’aquelles persones que han prestat distingits serveis al Municipi o han tingut una trajectòria personal indiscutiblement meritòria. L’atorgament es realitzarà per acord del Ple.

És aquesta interpretació acceptable en una societat com l’actual?

Mataró es una urbs moderna, on convivim persones nascudes a Mataró amb altres que han decidit viure i treballar a la nostra ciutat (en aquests moments quasi 72.000 persones - el 56% de la població). Per posar un exemple, 3 dels 5 darrers alcaldes de la nostra ciutat no són nats a Mataró. Els mataronins i mataronines no decidim on naixem, però sí on volem viure i desenvolupar-nos.

Estem dient als nostres conciutadans que per molt arrelats que estiguin, per molt que treballin, per molt que excel·leixin i destaquin en l’esport, en la política, en la docència, en la investigació, en l’associacionisme, en l’enginyeria, el l’art, en la ciència, ... mai els reconeixerem el compromís i mai podran formar part de la Galeria de Mataronins i Mataronines Il·lustres perquè no han nascut a Mataró?

Pels republicans, és mataroní i mataronina qui decideix ser-ho, qui ha triat viure i treballar a Mataró.

Estem convençuts que cal que reflexionem per reconsiderar una norma que no ha resistit el pas del temps i consensuar-ne una interpretació moderna i que constitueixi una eina útil per a reconèixer el compromís de totes aquelles persones que pels seus mèrits, trajectòria personal i serveis a Mataró s’ho mereixin.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive