L'11 de setembre de 2006 Mataró Ràdio, la ràdio pública de la capital del Maresme, iniciava les seves emissions amb un programa especial dedicat a la Diada nacional. D'aquesta manera, i després de molts anys, es donava resposta a la reivindicació d'una part de la ciutadania, constituïda inclús en Plataforma proemissora, que denunciava que Mataró era l'única ciutat del seu tamany sense ràdio municipal. 365 dies després, els gestors del mitjà de comunicació fan un bon balanç. La plataforma, en canvi, tot i destacar el bon treball realitzat des de la ràdio, reivindiquen una major professionalització del mitjà.
La directora de Mataró Ràdio, Mei Ros, ha afirmat que tant la programació contractada (els serveis informatius, a càrrec de l'empresa Compagina, i el magazin matinal), com la no contractada (la que conforma la resta de la graella) «ha funcionat molt bé, amb programes de molt bona qualitat». Per sobre de tot, ha remarcat el «compromís» de les entitats i les persones individuals que han omplert la graella de continguts. També ha volgut lloar a la plantilla de professionals, que «s'aboquen en l'emissora i això ajuda a què surtin les coses». Tanmateix, reconeix que els recursos són limitats. «Sempre hem mirat de funcionar amb els mínims imprescindibles, però és cert que la ràdio ha nascut petita». Els gestors de la ràdio havien reclamat una ampliació de les instal·lacions, que l'ajuntament ha confirmat aquest dilluns en roda de premsa que es durà a terme. Amb les reformes, es comptarà amb un nou estudi d'enregistrament i una cabina d'edició de notícies exclusiva per als serveis informatius.
Durant aquest any, la ràdio s'ha esforçat en ser present en directe a diverses activitats ciutadanes, com Les Santes, Sant Jordi o diverses fires, per «fer-se'n ressò i també donar-nos a conèixer entre la gent», segons explica Mei Ros. De moment, però, encara no es coneixen dades oficials d'audiència de la Ràdio Pública. «En aquesta nova temporada tenim previst fer un estudi d'audiència per conèixer el nivell d'incidència que tenim», constata la directora.
Professionals que orientin
«La ràdio està fent la tasca que li pertoca, així que el balanç és positiu» assegura el periodista Espartac Perán, un dels membres més actius de la plataforma proemissora. Perán, tot i així, denuncia que un dels compromisos del govern, que hi hagués professionals a l'emissora que assessoressin i guiessin a l'hora de realitzar els seus programes, no s'ha complert encara. «Els serveis informatius i el magazín matinal són excellents, però hi ha altres espais que, fets amb tota la bona voluntat del món, es nota que els manca assessorament». El periodista espera, però, que després que la ràdio s'hagi obert «gairebé de la nit al dia», s'abordin aquests serrells que «encara no estan perfilats».
En aquest sentit, Mei Ros ha assegurat que la plantilla de la ràdio «ha intentat donar suport a tothom de l'emissora que no ha necessitat», però reconeix: «som pocs i arribem on podem». Per pal·liar aquesta situació, s'apostarà per nomenar un cap de continguts, compartit per Mataró Ràdio i la TDT (ubicada al mateix edifici, el Centre Cívic de Pla d'en Boet) que assessorarà a entitats i treballadors desinteressats. Un cop arrenqui el canal digital, es preveu que els dos mitjans públics comparteixin professionals.
-
L'emissora, present a la graella de COM Ràdio
L'emissora COM Ràdio, en una aposta per incloure en la seva graella programes de les ràdios municipals consorciades, ha «fitxat» di¬versos programes de Mataró Ràdio. El més destacat és el cas de Com llevar-se, conduït per Ivan Llensa i David Gelonch, que s'ha emès du¬rant tot l'estiu a la COM i que continuarà fent-ho durant aquesta nova temporada. Els espais Finestra al mar i No deixis de Somiar, de Mataró ràdio, també han format part de la programació de l'emissora de la Diputació de Barcelona durant el pe¬ríode estival. «Per nosaltres, que només portem un any d'emissió, aquests fets són una gran notícia», constata la directora, Mei Ros.
Interior dels estudis de Mataró Ràdio
Comentaris