Tres de les obres exposades
Tres de les obres exposades

V. B.

25 artistes celebren els 25 anys de Capgròs retratant la ciutat

"Mataró. Mirades" s'inaugura aquest divendres a l'Espai Capgròs i reuneix els millors creadors i fotògrafs de la ciutat

25 artistes mataronins ofereixen la seva particular mirada a la ciutat. 19 pintors i 6 fotògrafs locals protagonitzen l’exposició “Mataró. Mirades”, que s’inaugura aquest divendres, dia 24, a l’Espai Capgròs. Es tracta d’una de les propostes artístiques més interessants i originals que es podran veure a la capital del Maresme al llarg de l’any, emmarcada dins de la celebració del 25è aniversari de la revista Capgròs. Un artista per any, però quins artistes: una àmplia representació del col·lectiu de creadors de la ciutat, de totes tendències, estils i edats però marcats pel seu prestigi i qualitat. No hi falta pràcticament ningú: Perecoll, Manuel Cusachs, Marta Duran, Josep Maria Codina, Albert Alís, Carlos Soriano, Marc Prat, Alberto Romero, Raül Capitani, Ricard Jordà, són alguns dels integrants. Comissariada pel crític d’art mataroní Pere Pascual, “Mataró. Mirades” es pot definir bàsicament amb un adjectiu: “polièdrica”. La diversitat de mirades vers una ciutat amb moltes cares fa patent també l’eclecticisme que caracteritza la rica escena artística mataronina.

“Si Capgròs ha fet durant aquests 25 anys una mirada constant a la ciutat, els artistes també poden oferir la seva mirada plàstica”, explica Pascual. Per aquest motiu, no tan sòls hi ha pintors a la mostra, sinó també fotògrafs, que “han fet aquesta mirada de manera més constant durant tot aquest temps”. Cinc fotògrafs que treballen o han treballat per a Capgròs se sumen a Ramon Manent, “que serveix de nexe entre pintors i fotògrafs perquè és el gran especialista en fotografia d’art del país”, destaca Pascual. Els pintors, per la seva banda, han estat escollits amb voluntat eclèctica, sense pretendre triar els 19 millors de la ciutat però sí que els unís la qualitat i una relació més o menys directa amb Capgròs (que hagin exposat a l’Espai o tinguin previst fer-ho, o que hagin col·laborat en alguna iniciativa de l’empresa mataronina). De cara a unificar i uniformitzar la mostra, se’ls ha lliurat teles de mida comuna, força reduïda pel que és habitual en molts dels creadors presents.

Un fresc de l'art local
A les dificultats d’enfrontar-se a aquesta mida específica, s’hi ha afegit una certa pressió, ja que no han tingut gaires setmanes per a desenvolupar la seva obra. Amb el mètode escollit, però, “Mataró. Mirades” pot oferir un fresc força acurat de la realitat artística local: no hi ha cap obra antiga, totes les creacions estan realitzades expressament per a l’ocasió. D’aquesta manera, es mostren totalment actuals, posant de manifest en quin punt es troben de la seva trajectòria. “És gairebé un concurs de pintura ràpida, amb una obra immediata, fresca, en que cada artista pots establir on està en aquest moment”, afirma el comissari de la mostra. El resultat és un seguit d’obres que naveguen entre la figuració i l’abstracció, en què es barregen les imatges reconeixibles a primer cop d’ull de la ciutat i les creacions més introspectives o enigmàtiques. Tal i com diu Pascual, els creadors de caire més abstracte “han hagut d’assumir un repte important, més que pels figuratius, ja que han hagut de connectar amb el concepte i la raó”. Ningú, però, ha apostat per la imatge fàcil, sinó que cada obra compta amb un toc diferencial.

“És una exposició que sorprendrà tan pel tema com pel plantejament i el seu resultat”, constata el crític d’art, que també considera aquesta iniciativa “com un crit de rebel·lió dels artistes plàstics mataronins, en vistes de l’abandonament en què els tenen els estaments”. Pascual considera que amb aquesta iniciativa “no s’ha inventat la sopa d’all”, però sí que espera que “Mataró. Mirades” sigui “un esquer” que estimuli l’administració pública o algun altre col·lectiu per impulsar un projecte expositiu similar, amb més obres i de mida més gran, sense limitacions d’espai. Potenciar, en definitiva, que els creadors locals mostrin en públic la seva especial mirada vers la ciutat.

Més activitats

La inauguració de “Mataró. Mirades”, que es podrà visitar fins al 28 de maig a l’Espai Capgròs, és un dels actes més destacats del 25è aniversari de la revista, però no pas l’únic. Dissabte passat, dia 18, Capgròs va patrocinar la representació de l’espectacle ReVOLTA, de l’Esbart Sant Martí, que va tenir lloc al teatre Monumental, amb una nombrosa presència d’autoritats locals. El muntatge, emmarcat en la temporada del Foment Mataroní, va oferir un viatge pels balls més destacats de la dansa folklòrica catalana. El mes de juny, Capgròs convida a parlar d’emprenedoria, d’art i de publicitat, en la tercera edició de l’entrevista amb públic que tindrà com a convidat Lluís Bassat. El publicista, que va ser candidat a la presidència del Futbol Club Barcelona, està projectant un museu a Mataró a partir de la seva prestigiosa col·lecció d’art. El mateix mes, també en motiu de la commemoració dels 25 anys de la revista, Mataró serà la seu de la trobada de l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta, que compta amb més de 100 capçaleres arreu del país, Capgròs entre elles. Una altra de les iniciatives previstes és la renovació del portal capgros.com, que es va posar en marxa l’any 2003 i s'ha convertit en un mitjà de referència a Mataró.

Divendres, dia 24. A partir de les 6 de la tarda a l'Espai Capgròs (C/ Sant Benet, 14-16)

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive