El dia 19 de març, la Constitució de Cadis, del 1812, La Pepa, fa 200 anys. En la seva aprovació hi participà un mataroní, el bisbe mataroní Jaume Creus, canonge de la Seu d’Urgell, entre els representants de Catalunya.
Però segons Joaquim Llovet: “Un altre mataroní també es donà a conèixer pels mateixos temps a Cadis. Ens referim a Antoni Puigblanch, que hi publicà la seva famosa obra La Inquisición sin máscara. Políticament els dos fills de Mataró eren diametralment oposats”. El bisbe Creus era absolutista. Defensava el retorn de la Monarquia i la imposició de la religió catòlica a tot el país.
Jaume Creus i Martí (1760-1825) durant la guerra napoleònica va ser nomenat president de la Junta Suprema provisional de Catalunya. Diputat a les Corts de Cadis (1810-1813), consagrat bisbe de Menorca (1815) i arquebisbe de Tarragona (1819) on és enterrat a la seva catedral.
Antoni Puig i Blanch (1775-1840). Fou novici de la cartoixa de Montalegre. Estudià a Madrid i a Alcalà, d’on fou professor d’hebreu. Durant la guerra napoleònica es refugià a Cadis, on publicà La Inquisición sin máscara. Una obra que va ser un best seller de l’època on s’atacava l’absolutisme religiós. De línia liberal es va haver d’exiliar a Londres del 1815 al 1820. Diputat a Corts durant el trienni liberal (1820) hagué d’exiliar-se de nou a la capital britànica (1823), en restablir-se la monarquia absoluta a Espanya. Les seves cartes estan dipositades a la Biblioteca Nacional a Madrid.
Va morir a Londres l’any 1840 on és enterrat.
La primera constitució espanyola va ser el resultat d’un compromís entre liberals i absolutistes quan el país estava quasi totalment ocupat per les tropes napoleòniques.
És oportú que ara que es celebren els 200 anys de la seva aprovació ressaltem la presència mataronina en la primera Constitució espanyola si bé en camps completament oposats.
Comentaris