L'explotació anual del canal públic de Televisió Digital Terrestre (TDT) corresponent a Mataró i a 15 municipis del centre i sud del Maresme costarà uns 900.000 euros. Aquesta és la estimació feta per l'Ajuntament de Mataró i avançada avui pel regidor de Presidència, Esteve Terradas, en una roda de premsa per presentar la proposta constitució del consorci que gestionarà aquest canal, una proposta que es debatrà aquest vespre en el Ple municipal.
El consorci haurà de decidir quants diners aportarà cada un dels 16 ajuntaments al canal, que encara no té nom oficial. Segons Terrades, el més probable és que el criteri que prevaldrà serà segons el nombre d'habitants de cada municipi, potser amb un factor corrector depenent del pressupost de cada ajuntament, tal i com es farà l'altre canal públic de TDT de la comarca, corresponent a l'Alt Maresme. D'aquesta manera, tot i que encara no s'han concretat xifres, Mataró assumirà una part molt important del cost de la cadena. El regidor de presidència ha reconegut que aquest fet els posa en posició de lideratge, tot i que ha remarcat que aquest no és un projecte de l'alcalde de Mataró, sinó que es un projecte territorial, sense imposicions de cap mena.
L'estructura del consorci, amb seu al Consell Comarcal del Maresme, consistirà en un president o presidenta, 5 vicepresidents, 10 vocals dels ajuntaments i un vocal en representació del Consell Comarcal. Es preveu que els representants locals siguin els mateixos alcaldes de tots els municipis. Un cop constituït, el consorci treballarà d'aquí a finals d'any en la programació de la cadena, elaborarà un pla tècnic, definirà un pressupost i buscarà una seu per la televisió, que probablement serà el Tecnocampus.
A més de buscar el diàleg i el consens entre els diferents ajuntaments, Terradas ha explicat que la nova etapa que s'obre amb la TDT portarà moltes novetats en matèria de continguts, gestió de la publicitat i comportament de les audiències. Segons ell, el nou canal públic oferirà una televisió de qualitat, amb programes senzills però interessants, i a la vegada haurà de ser sostenible econòmicament, finançat en gran part per aportacions públiques. A més, ha destacat que la interactivitat, un dels grans avenços de la TDT, permetrà que a través de l'aparell de televisió els ciutadans puguin consultar webs municipals, fer tràmits amb l'ajuntament i fins i tot establir més polítiques de participació. La nova televisió obre les portes a una relació més pròxima entre l'administració i els ciutadans, ha assegurat el regidor.
Revisió del conveni amb Televisió de Mataró
L'Ajuntament i Televisió de Mataró, gestionada pel Collectiu de Mitjans Audiovisuals de Mataró, tenen signat un conveni que contempla una aportació econòmica anual al mitjà de comunicació per part del consistori. Durant l'any 2005, l'Ajuntament va aportar 100.000 euros a la televisió. Televisió de Mataró ha guanyat la llicència per un dels dos canals privats de TDT al Maresme, així que l'Ajuntament es trobaria en el futur finançant tant el canal públic com la seva competència. Davant d'això, Terradas ha anunciat que s'haurà de revisar l'aportació econòmica prevista al conveni. Tots els firmants eren conscients de què el 2008, amb l'arribada de la TDT, les condicions canviarien, ha assegurat el regidor. No obstant, ha obert la porta a establir col·laboració entre els canals de TDT públic i privat.
-
El PP demana que el Govern renunciï al canal de TDT comarcal
El grup municipal del Partit Popular portarà aquest vespre al Ple una proposta de resolució perquè el Govern renunciï al canal de TDT comarcal. Segons els populars, la participació de l'Ajuntament en dos canals de TDT (el del baix Maresme i el de Televisió de Mataró) suposarà una leevada inversió econòmica que la ciutat no es pot permetre. Per tant, demanen que l'Ajuntament es limiti a participar en un sol canal.
Aparell de TDT
Comentaris