El Consorci, que és pioner a l’Estat i referent internacional en disfàgia (dificultat per empassar), organitza aquesta iniciativa en col·laboració amb la Fundació Alícia, i amb el suport de la Societat Europea de Disfàgia (ESSD) i de la Fundació de Recerca en Gastroenterologia (Furega).

Divendres passat, de 10h a 13h, una quinzena de cuidadors i pacients de la Unitat de Disfàgia de l’Hospital de Mataró van aprendre a cuinar plats amb productes de temporada, atractius i agradables al paladar que defugen dels triturats. El taller va tenir lloc a l’espai Àgora del Mercat de la Plaça de Cuba, que va cedir l’Ajuntament de Mataró.

La disfàgia (dificultat per empassar) és una malaltia poc diagnosticada malgrat que cada cop és més freqüent: afecta el 84% de les persones amb malalties neurodegeneratives, la meitat de les que han patit un ictus, i el 25% dels malalts de càncer de cap i coll.

Ni menjar ni beure amb normalitat. Aquests malalts tenen, d’una banda, un risc molt elevat de patir malnutrició al no poder menjar els aliments que necessiten en la quantitat adequada; d’altra banda, s’ennueguen sovint i desenvolupen infeccions respiratòries que poden arribar a ser molt greus (sobretot pneumònia). L’objectiu del taller L’objectiu és assegurar la bona nutrició d’aquests pacients amb una dieta equilibrada i, alhora, millorar la seva qualitat de vida dignificant els seus àpats.