GettyImages 627471637
GettyImages 627471637

Parvovirosi canina

Es tracta d'una malaltia vírica altament contagiosa que afecta als gossos, mai a les persones

La parvovirosi, normalment coneguda com a “parvo”, és una malaltia vírica que afecta als gossos (i mai a les persones). És causada per un virus que entra per via oral a un gos, es reprodueix al seu budell, i surt per les femtes, perpetuant el cicle i infectant un altre gos. És una malaltia altament contagiosa.

Aquest virus, quan infecta els gossos, ataca les cél.lules epitelials de la paret intestinal, provocant la seva destrucció. Això permet als bacteris intestinals passar a la sang, creant un quadre septicèmic.

Pot afectar a gossos de qualsevol edat, tot i que en animals adults té un curs més suau. A més, aquesta malaltia està inclosa en la pauta vacunal habitual dels gossos.

Els simptomes més característics de la “parvo”, són vómits, diarrees, i abatiment general del gosset, que no menja i es mou poc. Aquests símptomes apareixen després d’un periode d’incubació d’uns dies, i requereix tractament inmediat. Si un cadell malalt amb “parvo” no es tracta, té moltes probabilitats de morir.

El diagnòstic de parvovirosi es realitza tenint en compte aquests símptomes i proves laboratorials, en concret analítiques sanguínies i tests ràpids que detecten el virus en femtes del gosset.

Requereix tractament inmediat. Si un cadell malalt amb “parvo” no es tracta, té moltes probabilitats de morir

El tractament es basa en mantenir la hidratació i el balanç d’ions de l’animal, evitar els vòmits, i aplicar una forta antibioteràpia per evitar la septicèmia. Tot i que a vegades, potser per factors econòmics, es pot considerar l’opció de tractar l’animal a la llar, el més adeqüat i que farà que les possibilitats de supervivència siguin màximes, és ingressar a l’animal en un hospital veterinari.

Quan un gosset sobreviu a la parvovirosi, no pateix cap mena de seqüela i és un gos normal. La millor estratègia per combatre la parvovirosi és la prevenció, portant el cadellet a que el veterinari de confiança li administri les vacunes corresponents en les dates adeqüades, i evitant que estigui a llocs no controlats sanitàriament, com “pipicans” fins que s’hagi completat la pauta de vacunes del cadell.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive