Hoko i esport, la combinació perfecta.

Marc Mayola

Empreses d'èxit i de casa: Hoko, un camí pensat al mil·límetre

L’empresa mataronina de roba esportiva és una de les més prestigioses del sector

Corria l’any 2008. Esclata la primera gran crisi econòmica del segle. En Joaquín León, que portava 32 anys treballant en el sector del tèxtil, veu que a la seva empresa van mal dades i decideix buscar-se la vida. Ell tenia 50 anys i un futur més aviat tenebrós en el sector, però se la va jugar. A caixa o faixa. En un exercici de valentia i de convicció va treure del banc els prop de 25.000 euros que tenia estalviats de tota una vida treballant en diferents empreses del tèxtil, i què va fer? Doncs començar la seva pròpia aventura empresarial, de zero, i en una època que no va ser, precisament, de vaques grasses: “Soc corredor de fons i mai m’acabava de fer el pes la roba que portava. A més, cada vegada veia més gent a les maratons. Volia oferir la millor roba possible per a aquests esportistes.” I així va ser com, ja l’any 2009, naixia Hoko.

En realitat, Joaquín León no començava de zero perquè acumulava una experiència de més de trenta anys en el món del tèxtil, però l’empresa embrionària que havia imaginat sí que ho feia del no res i va haver d’esprémer l’enginy i la creativitat: “Volia treballar amb el polipropilè, un material que coneixia i que m’anava molt bé però que ningú treballava. És un material difícil i car. Per al corredor tot són avantatges, però per a l’empresa representa un procés de confecció costós i ple d’inconvenients”.

La clau de l'èxit

I com s’ho va fer, doncs? La clau cal buscar-la en la maquinària: “Vaig començar amb un sistema de màquines que es diuen seamless. Servien per a fer roba interior sense costura. Amb 4 cons de fil ja pots fer una peça mentre que amb un màquina de gran diàmetre en necessites 96. Treballem amb materials molt cars, però gràcies a això i al fet de produir a Mataró i a Malgrat podem vendre a preus raonables.”

Joaquín León assegura que la seva roba per a esportista, principalment per a corredors de fons però també per a ciclistes, és superior a la de les grans marques: “A nivell de qualitat som molt millors que Nike o Adidas, per exemple, i venem a meitat de preu.” Hoko ha resseguit un camí que l’ha convertit en referència del sector. Ara mateix, a l’empresa amb seu a Mataró hi treballen 35 persones, i 22 més en un taller que produeix exclusivament per a ells.

Hoko Esport ven sobretot a Catalunya i Espanya (un 90% de la producció), però també fa petites exportacions a països com Mèxic, Costa Rica, el Canadà, França, Itàlia, Alemanya o el Regne Unit: “Encara no estem preparats per a fer grans exportacions. Hem refusat alguna oferta perquè preferim ser una empresa bonica que gran.” De totes maneres, Joaquín León avança que porten temps treballant en diferents projectes de clar valor afegit: “Ja tinc una malla patentada. És una malla criogènica que servirà per a la recuperació després de l’exercici. A més, estem estudiant projectes amb enginyers i doctors de la Universitat de Barcelona.”

Com ha afectat la pandèmia?

La pandèmia els ha afectat perquè van haver de tancar les seves tres botigues físiques, a Mataró, Sabadell i Madrid: “El primer semestre de l’any passat va ser horrible, però vam fer mascaretes. Les primeres les vam regalar. A més, vam aprofitar aquells mesos per fer desenvolupament. En el segon semestre vam recuperar-nos bastant i al final no va ser un any tan dolent, malgrat la necessitat d’endeutar-nos per a fer front a les conseqüències de la pandèmia.”

Hoko significa camí, diuen a la web. Un camí propi, valent, amb personalitat i artesanal que ha convertit aquesta empresa mataronina en puntera dins del seu sector.