L’alcalde de Mataró, David Bote, ha visitat aquest dimecres les comunitats de veïns dels barris de Rocafonda – El Palau que han rebut l’ajut de la Llei de Barris. Ho ha fet acompanyat del regidor d’Habitatge, Joan Vinzo, i del president del Consell Territorial de Rocafonda – El Palau – l’Escorxador, Juan Carlos Jérez. Les obres, totalment reactivades, suposen un pas endavant en el barri i inclouen el manteniment, rehabilitació i millora de l’accessibilitat dels habitatges. Se centren en dos edificis: un situat al carrer de Josep Goday i l’altre al carrer de Joan Miró.

En el cas de l’edifici de Josep Goday, que patia problemes d’aluminosi, la rehabilitació és principalment de caràcter estructural. “L’agost de l’any passat es va detectar un greu problema i es va fer un expedient perquè els veïns havien de rehabilitar l’edifici de manera urgent, cosa que ha requerit una inversió molt alta per a cadascun d’ells”, explica Jordi Merino, tècnic de l’Oficina de Llei de Barris de Rocafonda – El Palau – l’Escorxador. Una rehabilitació que s’ha aconseguit gràcies a un important ajut de 119.532 euros de la Llei de Barris. Segons Merino, “aquest ajut ha permès que la comunitat faci front a una inversió que, en condicions normals, era molt difícil que s’hagués fet”.

L'alcalde ha visitat aquest dimecres dos edificis, als carrers Josep Goday i Joan Miró, beneficiaris d'aquestes mesures

Les obres de reestructuració s’han fet mitjançant un sistema innovador, que ha funcionat molt bé i que ha permès fer la feina més fàcil. “S’ha fet servir el sistema mecanobiga, que consisteix en què, enlloc de reemplaçar les 196 bigues que té l’edifici, o bé tirar-ho tot a terra, el que es fa és suplantar, reforçar i guanyar més qualitat en la infraestructura”, afirma Merino. L’estat dificultós i perillós de l’edifici va obligar els seus veïns a deixar de viure als pisos un cop iniciades les obres, a principis d’aquest estiu. A dia d’avui, ja poden tornar a entrar en els habitatges.

En el cas de l’edifici de Joan Miró, aquestha rebut un ajut de 27.665 euros destinats a rehabilitar la façana, les cobertes i patis de llum i la reparació d’instal·lacions, entre d’altres elements comuns de l’edifici. Es tracta d’obres de sanejament i de menor envergadura que van començar el passat 15 de setembre i que està previst que no s’allarguin molt més. De fet, com són obres que no afecten a l’interior dels pisos, els veïns de la comunitat hi poden continuar vivint. “Aquesta comunitat hagués trigat més temps en fer aquesta rehabilitació, ja que només eren elements antics però no perillosos”, explica Merino, assegurant que “els ajuts de Llei de Barris han estat una excusa i un pretext per posar l’accelerador i fer més aviat unes obres que portàvem temps plantejant”.

264 habitatges i 32 locals

“Un dels nostres objectius era acabar d’explorar totes les possibilitats de finançament gràcies a la Llei de Barris”. Així ho ha recordat l’alcalde, DavidBote, i agraeix que “tot i que havíem de córrer molt perquè el termini de la Generalitat era el 31 de desembre, finalment ho hem fet”. El període perquè les persones físiques, jurídiques o comunitats de veïns presentessin les sol·licituds va començar el passat 6 de març. Des de llavors s’han presentat 23 sol·licituds, de les quals se n’han concedit 18. “És un ajut que afecta molta gent, ja que suposa actuar en 264 habitatges i 32 locals perquè aquests puguin arreglar algun element de la seva comunitat”.