El barri de Cerdanyola, on es va produïr la baralla
El barri de Cerdanyola, on es va produïr la baralla

Mataró finançarà la rehabilitació de pisos en desús per llogar-los a preus assequibles

L'objectiu del projecte, subvencionat per la Unió Europea, és treure al mercat part dels més de 3.000 pisos buits en mans de particulars, bancs i empreses

La situació de l’habitatge a Mataró, reflex de la de bona part del país, és molt complexa. Per una banda el preu del lloguer no para de pujar –un 33% en el darrer any- quelcom que el fa cada cop més inaccessible al ciutadà amb una renda mitja. A això s’hi suma que el nombre de pisos socials que disposa l’administració pública a la ciutat és massa baix per fer front a les persones amb necessitat habitacional. En contrapartida, a la capital del Maresme hi ha uns 3.400 pisos buits, la majoria en mans de bancs, empreses i grans tenidors, que per una raó o altra no es posen al mercat. Una situació tan contradictòria com greu que l’Ajuntament porta anys intentant combatre, amb diferents mesures que fins ara no han tingut gaire èxit. Subvencions i ajudes per als propietaris que posin el seu pis a la borsa de lloguer social, desenes de reunions amb bancs i caixes, equips d’inspectors per detectar pisos buits, lluita contra les ocupacions il·legals d’aquests habitatges... Tot de moviments que fins ara no han acabat de fructificar.

“Yes we rent / Lloguem”, que vol facilitar el lloguer assequible a la ciutat i que ha aconseguit una subvenció de la Unió Europea de 2,5 milions d’euro

El consistori confia, però, que podrà donar un tomb a mig termini a aquest panorama, gràcies a un nou projecte que ha presentat aquest dijous. “Yes we rent / Lloguem”, que vol facilitar el lloguer assequible a la ciutat i que ha aconseguit una subvenció de la Unió Europea de 2,5 milions d’euros. Què te de diferent respecte a les anteriors mesures? L’objectiu, com totes les anteriors vegades, és fer aflorar tants habitatges buits com sigui possible per posar-los al mercat de lloguer a unes mensualitats idònies per als sous mitjans actuals. Per aconseguir-ho, aquest cop sí, es volen oferir incentius molt més atractius als propietaris de cara a que posin els seus habitatges a lloguer.

foto 3406938

Gràcies a la subvenció atorgada, l’Ajuntament disposarà recursos per, principalment, dues mesures. Per una banda, finançar les obres de rehabilitació dels pisos en qüestió que ho necessitin. Molts propietaris no els treuen a lloguer perquè no poden o no volen fer front a les obres necessàries per deixar-los presentables. L’Ajuntament pagarà aquestes obres, a més d’oferir subvencions a fons perdut per a actuacions d’eficiència energètica que serveixin per rebaixar les factures de llum, aigua i gas. Per recuperar la inversió, el consistori descomptarà part de la mensualitat del lloguer que rebi el propietari, fins a cobrir les despeses realitzades. A canvi de la millora del patrimoni i de la seguretat en els ingressos, es negociarà una retribució que serà alhora justa pel propietari i assegurarà l’assequibilitat de l’habitatge.

Per recuperar la inversió en la rehabilitació del pis, el consistori descomptarà part de la mensualitat del lloguer que rebi el propietari

Per altra banda, l’Ajuntament es dotarà d’un fons de garantia que permetrà oferir al propietari la seguretat absoluta que cobrarà el lloguer, encara que el llogater, per un o altre motiu, no pugui fer front a una o diverses mensualitats. D’aquesta manera es vol frenar el temor que molts propietaris tenen de posar el pis a lloguer i trobar-se amb inquilins que acabin resultant insolvents. A tot plegat s’hi sumen els beneficis dels quals aquests propietaris ja gaudien amb la borsa de lloguer social, com ara els beneficis fiscals en impostos municipals com l’IBI o la plusvàlua; i la gratuïtat en la gestió del lloguer, a càrrec de l’administració pública.

DpNwuBUWkAAQv0F

El projecte té una altra pota que el fa innovador i disruptiu, segons l’Ajuntament. Tot i que el consistori serà el que es començarà a fer càrrec de la gestió del parc d’habitatges que sorgeixi, l’objectiu és que a mig termini sigui una iniciativa comunitària. Enlloc de deixar-ho tot en mans de l’administració pública o l’empresa privada, es vol una tercera via: que els demandats de lloguer creïn cooperatives que gestionin els habitatges. Aquestes cooperatives, tal i com pretén el projecte, serien les que assumeixin la relació amb els propietaris dels pisos, així com la cessió dels mateixos als socis de la citada cooperativa, en base als criteris establerts en els estatuts de l’organització. Un sistema que pretén garantir un lloguer més assequible i més estable que el que ofereix actualment el mercat, però que no té cap precedent a l’Estat espanyol. El funcionament s’assimilaria al de les cooperatives de consum sense ànim de lucre que ja funcionen en altres àmbits, com ara Som Mobilitat, on les persones sòcies poden llogar i compartir vehicles elèctrics de la cooperativa o dels mateixos socis.

Bote ha insistit en remarcar que es tracta d’un projecte per “facilitar el lloguer assequible, no el lloguer social”

L’alcalde de Mataró, David Bote, ha insistit en remarcar que es tracta d’un projecte per “facilitar el lloguer assequible, no el lloguer social”. És a dir, que es busca promoure uns preus de lloguer que puguin afrontar persones i famílies amb rendes mitjanes. S’espera, també, que a llarg termini l’aflorament d’aquests pisos assequibles també corregeixi a la baixa els preus de lloguer de mercat. Per a Bote, l’adjudicació de la subvenció per part de la Unió Europea “reconeix la feina que estem fent de planificacio estrategica per identificar reptes de la nostra ciutat”.

El projecte s’emmarca en el programa Urban Innovative Actions de la UE aposta per possibles solucions a problemes urbans que no hagin estat testades anteriorment i tinguin un alt nivell de risc. Un total de 22 ciutats de la Unió Europea han rebut subvencions en aquesta línia. A Mataró té una durada de tres anys i s’espera que es comencin a veure els fruits a mitjan 2019. Per dur-lo a terme el consistori compta amb el suport de diverses entitats i organitzacions: la Fundació Unió de Cooperadors, la Diputació de Barcelona, Salesians Sant Jordi – Fundació Jovent, l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona i el TecnoCampus Mataró-Maresme.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive