Fotos: R. Gallofré
Fotos: R. Gallofré

Les grues tornen als carrers de Mataró

La ciutat viu un nou boom de la construcció d'habitatges després d'anys de letargia. Però, hi ha símptomes d'una nova bombolla immobiliària?

Qualsevol vianant ho ha pogut comprovar passejant per la ciutat. Les grues tornen a formar part del paisatge de Mataró, a uns nivells com no es veien des d'abans de la crisi econòmica. La construcció d'habitatges viu un nou 'boom' a la ciutat. No és pas comparable a les xifres assolides abans de l'esclat de la bombolla immobiliària, però si es compara amb els anys més durs de la recessió, el contrast és brutal.

Les xifres no es poden comparar amb les registrades a la bombolla immobiliària

Una percepció que queda contrastada per nombroses dades. Per exemple, amb l'Impost d'Obres, Construccions i Instal·lacions (ICIO). Durant el primer trimestre de 2017 ja s'ha recaptat fins a 154.000 euros més que en el mateix període de l'any passat. Aquest mes d'abril, tan sols amb la liquidació per a la construcció de 4 edificis plurifamiliars de fins a 103 habitatges a l'Eix Herrera, l'Ajuntament ha liquidat 454.000 euros, una xifra que per si sola dobla al de tot el primer trimestre de 2013, un any en ple pou de la crisi.

iveco pegaso

Un contrast molt fort

L'any 2013, precisament, a la ciutat tan sols es va iniciar la construcció de dos habitatges, segons dades de la Generalitat en base als visats del Col·legi d'Aparelladors. Una xifra completament ridícula comparada amb els 89 que es van començar a construir el 2016, o els 112 del 2015. Clar que aquestes també es poden considerar molt minses si es posen en paral·lel amb les xifres registrades el 2007, l'any culminant de la bombolla immobiliària a Mataró i arreu del país: ni més ni menys que 1.265 habitatges. Aquest contrast actual amb els anys pre-crisi fa pensar que potser no cal témer per una nova bombolla immobiliària, però la visió de tantes grues, de l'obertura de noves immobiliàries i de la fal·lera de molta gent per la compra, via hipoteca, davant les mancances del mercat de lloguer, obliga a pensar si la ciutat no s'està entrebancant de nou amb la mateixa pedra.

"Com a ciutat no ens podem posar en contra de que es reactivi la construcció"

"Com a ciutat no ens podem posar en contra de que es reactivi la construcció", afirma la regidora d'Urbanisme, Núria Calpe (CiU). "És bo per Mataró, dóna feina i ens endreça els carrers i barris", afegeix Calpe, que apunta una altra dada important: "Una part d'aquestes construccions seran habitatge protegit, i actualment estem per sota dels estàndards com a ciutat en aquesta matèria, així que en necessitem". Calpe també destaca que aquest fenomen és un bon símptoma de la "certa recuperació econòmica" que es viu a la ciutat, però reconeix que pot haver-hi un cert temor al revers tenebrós: la creació d'una nova bombolla. "Al final, però, qui afavoreix o frena aquests moviments són les entitats bancàries", afegeix. Depèn d'elles, en resum, obrir o tancar l'aixeta del crèdit i donar via lliure a constructors i, sobretot, compradors per tirar de crèdit de nou. 

"L'augment dels preus de lloguer es deu a la manca d'habitatges disponibles, per això volem que els buits es posin al mercat"

Una altra situació negativa en el mercat immobiliari actual és que s'ha disparat el preu del lloguer, cosa que està dificultant sobretot l'emancipació de la gent jove i empenyent cada cop més població a hipotecar-se, perquè la mensualitat els surt molt més a compte. "Que es dispari el preu en aquest àmbit es deu a la mancança d'habitatge de lloguer en el mercat, especialment perquè els pisos buits que tenim a la ciutat, en mans de grans tenidors, no s'estan comercialitzant".

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive